09 decembrie 2018


Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava:
Tinerilor intraţi în câmpul muncii le lipsesc experienţa maturitatea fizică şi psihologică necesare
·        Din cauza condiţiilor sociale în care trăiesc, tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme.  
·        Un proiect, desfăşurat în 10 unităţi de învăţământ, urmăreşte la creşterea simţului practic, spiritului de observaţie, gradului de instruire şi a experienţei.
Formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale continuă să fie o preocupare, proiectul ”Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” fiind reluat şi desfăşurându-se perioada octombrie 2018-iunie 2019.  În acest sens, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a reînnoit protocolul de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, iar pentru a fi angrenate în proiect au fost selectate mai multe unităţi de învăţământ. Romeo Butnariu, şeful ITM, consideră că proaspăt-intraţi în câmpul muncii, tinerilor le lipseşte experienţa şi, adesea, maturitatea fizică şi psihologică necesare. Astfel, este posibil ca aceştia să ignore provocările cu care se confruntă, fiind identificaţi mai mulţi factori care îi expun pe tineri la riscuri. Printre aceştia se numără nivelul insuficient de competenţe şi de formare; necunoaşterea drepturilor proprii, dar şi a obligaţiilor angajatorului; încrederea necesară pentru a semnala eventualele probleme; nerecunoaşterea de către angajatori a protecţiei suplimentare de care tinerii lucrătorii au nevoie. „Continuarea proiectului s-a impus ca urmare a faptului că, din cauza condiţiilor sociale în care trăiesc, tinerii români, după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme, caută locuri de muncă. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte uşor să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mintală. Astfel, se expun riscului de accidentare, deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante şi solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Capacitatea de a recunoaşte pericolele potenţiale, precum şi munca în condiţii de securitate, solicită simţ practic, dar şi putere de observaţie, instruire şi experienţă”, subliniază Romeo Butnariu, inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava. Proiectul se desfăşoară pentru ciclul inferior al liceului, respectiv clasele IX-X, dar şi pentru ciclul superior, cu clasele XI-XII. Cursurile se ţin timp de 20 săptămâni, câte 1 oră pe săptămână, inspectorii de muncă organizând vizite care au ca obiectiv consolidarea cunoştinţelor acumulate. De asemenea, lucrătorii ITM vor participa la cel puţin 2 ore predate de profesori. Proiectului include desfăşurarea, în intervalul 1-16 aprilie 2019, a etapei judeţene a concursului „Ştiu şi aplic” urmând ca, în perioada 20-30 mai 2019, să se ţină etapa naţională. În acţiune sunt antrenate 10 colegii naţionale şi licee din Suceava, Cîmpulung Moldovenesc,  Fălticeni, Gura Humorului şi Dumbrăveni.