Primăria Suceava mai are încă nevoie de reprezentare în instanţă în procesele cu Termica
• „Avem şi noi specialiştii noştri în Direcţia juridică, însă sunt procese foarte complexe, de natură comercială, iar această colaborare este de un real folos”, susţine primarul Ion Lungu.• Termica a intentat o serie întreagă de acţiuni împotriva Consiliului Local, cerând plata pierderilor cauzate de reţelele nemodernizate şi de neactualizarea tarifelor, vânzarea suprafeţei de 155 de hectare, cât şi anularea hotărârii AGA privind diminuarea capitalului social.
Consiliul Local Suceava a votat încheierea unui act adiţional la contractul nr. 35036 din 30 decembrie 2013 prin care achiziţionate erau servicii de consultanţă juridică. În 2013, deliberativul municipal aproba alocarea a 150.000 de lei pentru contractarea unei case de avocatură care să reprezinte municipiul Suceava în procesele pe care acesta le avea cu societatea comercială Termica, transportatorul, distribuitorul şi furnizorul de agent termic, de la acea dată. Contractul a expirat, iar din suma amintită s-au achitat servicii specializate de 75.000 de lei. De aceea, s-a considerat necesară perfectarea unui act adiţional la acesta, astfel încât reprezentarea în instanţă să nu înceteze. În cauză este Casa de avocatură „Rusu Sorin Dumitru”, până recent şeful Baroului avocaţilor din Suceava, primarul Ion Lungu susţinând că aceasta poate „da o mână de ajutor” Primăriei. „A fost utilă această experienţă. Sunt procese pe care le-am câştigat, unele în stand by, iar altele în curs, pentru că este greu de lucrat cu foarte multe procese. Sigur, avem şi noi specialiştii noştri în Direcţia juridică, însă sunt procese foarte complexe, de natură comercială, iar această colaborare este de un real folos. Ca atare, în cadrul sumei aprobate acum 5 ani, este considerată necesară încheierea unui nou contrat până la limita sumei de 150.000 de lei”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei. Prin HCL nr. 325/2013, aleşii locali au aprobat iniţierea procedurilor legale privind achiziţionarea serviciilor de consultanţă, reprezentare în faţa instanţei, pregătirea şi elaborarea susţinerilor necesare pentru apărarea intereselor autorităţilor municipale în litigiile cu firma de termoficare din Lunca Sucevei. Şeful administraţiei locale a municipiului Suceava, Ion Lungu, arăta, la acea dată, că Primăria Suceava avea în structura Serviciului „Administrativ juridic” al aparatului propriu doar 9 consilieri juridici, fiecăruia dintre ei, specializaţi pe discipline diferite, revenindu-i o medie de 50 de dosare judecată de drept comercial, drept civil, contencios-administrativ, fiscal şi fond funciar. La toate acestea se adăuga cooptarea funcţionarilor executivului şi în alte activităţi, inclusiv în cea de executare silită şi recuperare a creanţelor municipalităţii sucevene. „Faptul că în viitorul apropiat se prefigurează desfăşurarea unor litigii iniţiate de societatea comercială «Termica», în vederea reprezentării unitare a deliberativului local în cadrul acestor litigii apare drept utilă achiziţionarea unor servicii de reprezentare şi consultanţă juridică”, punea în vedere, atunci, primarul Ion Lungu. Iniţial, finanţarea serviciilor de consultanţă amintite trebuia să se facă în limita sumei de 100.000 de lei, însă, la propunerea edilului-şef Ion Lungu, Consiliul Local a aprobat majorarea plafonului până la 150.000 de lei, motivat de faptul că o bună parte din banii pe care i-ar încasa Casa de avocatură s-ar duce pe taxe şi impozite.
După intrarea în insolvenţă, Termica a intentat o serie întreagă de acţiuni împotriva Consiliului Local al municipiului Suceava, solicitând anularea unor hotărâri ale deliberativului, vânzarea suprafeţei de 155 de hectare, plata pierderilor cauzate de reţelele nemodernizate şi de neactualizarea tarifelor şi anularea unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor referitoare la reducerea capitalului social. De cealaltă parte, municipiul Suceava a acţionat Termica în instanţă, în vederea recuperării bunurilor proprietate ale Serviciului de alimentare cu energie termică (SACET).