14 decembrie 2018

Regimuri stricte la comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice
·        Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, dar şi a celor de scenă.
·         Organizarea de jocuri de divertisment cu articole din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordurile primăriei şi ISU, precum şi avizul IPJ.
Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” a judeţului Suceava aduce la cunoştinţa celor interesaţi condiţiile în care articolele pirotehnice pot fi comercializate. Potrivit unei informări prezentată ieri, în şedinţa Colegiului prefectural,    producătorii sunt obligaţi să furnizeze pieţei doar produse care respectă cerinţele esenţiale de securitate, în timp ce importatorrii trebuie să asigure conformitatea produselor pirotehnice, în caz contrar făcându-se responsabili în faţa autorităţilor. Pe de altă parte, distribuitorii, au obligaţia de a verifica dacă articolele pirotehnice poartă marcajele de conformitate impuse şi dacă acestea sunt însoţite de documentele de certificare. Respectivele articole vor purta marcajul CE şi vor respecta obligaţiile referitoare la evaluarea conformităţii., „Introducerea pe piaţă a articolelor pirotehnice care îndeplinesc toate cerinţele nu poate fi interzisă, restricţionată sau împiedicată”, se arată informarea ISU, în care se atenţionează că, din motive de ordine, securitate, siguranţă publică, cât şi pentru protecţia mediului, sunt interzise deţinerea, utilizarea, dar şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă şi a altor articole protehnice din categoria P2. Potrivit reglementărilor în vigoare, acestea pot fi utilizate numai de către pirotehnicieni şi doar în scopul pentru care sunt destinate. Persoanele fizice şi persoanele juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. „Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective”, avertizează ISU „Bucovina” Suceava. Interzise sunt folosirea articolelor cu pricina între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate; la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de cele cu peste patru niveluri, dar şi la sub 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, cât şi de instalaţiile de gaze. La fel, utilizarea articolelor pirotehnice nu este permisă în apropierea obiectivele chimice şi petrochimice ori a altora similare şi care prezintă pericol de incendiu sau explozie. Restricţia este valabilă inclusiv pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane, precum şi la o distanţă mai mică de 500 metri faţă de păduri.