07 decembrie 2018



Fostul cinematograf ceauşist din Iţcani, transformat în sediul al Primăriei, cu bani europeni      
·        În clădirea modernizată vor funcţiona servicii ale executivului, un birou al Poliţiei Locale, un cabinet medical, un centru de activităţi recreative, un centru de consiliere şi informare, şi un centru educaţional.
·        Municipiul Suceava este primul din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est care a depus un proiect pe Axa privind revitalizarea comunităţilor defavorizate a POR 2014-2020.
Contractul de finanţare la proiectului Centrul multifuncţional „Arta” ar putea fi semnat înainte de încheierea anului 2018. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care precizează că o echipă a experţilor europeni va veni în Suceava pentru face evaluări la faţa locului. „Pe 12 decembrie vom avea vizită în teren la Cinema <Arta>, la viitorul sediu al Primăriei din Iţcani, aşa cum îl numim noi. Aceasta după ce, pe 27 noiembrie, am primit undă verde pentru grădiniţa din Burdujeni-sat, în perioada următoare trebuind să fie semnat contractul de finanţare. Sper să se întâmple acest lucru şi la Centrul multifuncţional „Arta”, să semnăm, respectivul acord de finanţare până la sfârşitul anului. După cum se ştie, fondurile europene sunt deja foarte întârziate, sper să mai recuperăm, după acordul de finanţare urmând partea de licitaţie”,  reliefat Ion Lungu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Municipiul Suceava este primul din Moldova care a depus un proiect pe Axa 4.3 „Revitalizarea comunităţilor defavorizate” a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, în cauză fiind Centrul multifuncţional „Arta” Iţcani.  Imobilul reabilitat va avea 1.156 de metri pătraţi, 826 de metri pătraţi la parter, iar 329 de metri pătraţi la etaj. Valoarea lucrărilor este de 6,42 de milioane de lei, Primăria contribuind cu 128.504 de lei. Termenul de realizare a investiţiei este de 36 de luni de la semnarea contractului de finanţare, 24 de luni fiind execuţia efectivă. În clădirea modernizată vor funcţiona servicii ale Primăriei, imobilul găzduind, în acelaşi timp, un birou al Poliţiei Locale, un cabinet medical, un centru de activităţi recreative, un centru de consiliere şi informare, un centru educaţional şi grupuri sanitare. Pe lângă proiectul amintit, municipiul Suceava ar putea accesa suma de 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, cu sistem de e-tiketing şi „monitorizare în trafic a flotelor”. La aceasta se adaugă circa 3 milioane de lei pentru regenerarea zonelor urbane şi spaţiilor verzi, 3,62 de milioane de lei pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din zona centrală, precum şi 620.000 de lei pentru şcolile tehnice.