05 decembrie 2018

Cincisprezece abatoare mobile pentru judeţul Suceava
·        Până pe 15 decembrie, întreprinzătorii suceveni pot depune proiecte de 100.000 de euro, finanţarea europeană putând fi accesată în cadrul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru marketingul şi procesarea produselor agricole”.     
·        Judeţul Suceava are 10 abatoare funcţionale, fiind al doilea pe ţară la sacrificare, după Botoşani susţine Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară.
Mai multe abatoare mobile ar putea funcţiona  judeţul Suceava într-un viitor nu prea îndepărtat. Aceasta graţie finanţărilor europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală, Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) anunţând, într-o întâlnire cu întreprinzătorii interesaţi, că abatoarele în cauză au o capacitate de sacrificare de 3 bovine pe zi sau 20 de capete de porcine, ovine ori caprine zilnic. Finanţarea poate fi accesată în cadrul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru marketingul şi procesarea produselor agricole”, din cadrul PNDR, cererile de finanţare urmând a fi depuse până pe data de 15 decembrie. Vasile Schipor, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), i-a informat pe fermieri că, pentru acest tip de abatoare, la nivel naţional este disponibilă suma de 270 de milioane de euro, iar în timp ce DAJ oferă sprijin în vederea întocmirii proiectelor, OJFIR vine cu finanţarea, iar consultanţa va fi apanajul firmelor specializate. Shipor  face cunoscut că beneficiarii eligibili sunt cooperativele şi grupurile de producători, microîntreprinderi şi IMM, valoarea finanţării fiind cuprinsă între 55.000 de euro şi 100.000 de euro, maximul pentru solicitanţii constituiţi în grupuri ori asociaţii. Avantajate sunt investiţiile colective, cum ar fi cele ale cooperativele, în cazul cărora finanţarea europeană nerambursabilă este de 70% din valoarea proiectului. Mai apoi, IMM au parte de susţinere europeană de 50%, iar alte tipuri de întreprinderi şi persoanele fizice autorizate de una de doar 40%. Conform şefului OJFIR, solicitanţii trebuie să aibă proiectul „pe o firmă”, să facă dovada că deţin teren proprietate intabulat, precum şi pe cea a posibilităţii racordării la reţele de utilităţi, adică la cele de electricitate, alimentare cu apă şi de canalizare. De asemenea, depuse la dosar vor fi şi situaţiile financiare cele mai recente, viitorii beneficiari netrebuind să aibă datorii, mai ales la AFIR, provenind din proiecte anterioare. „Abatoarele mobile sunt calibrate şi se pot tăia 3 capete de bovine pe zi, 20 de porci sau 20 de oi ori 20 de capre. Este vorba despre un utilaj portabil, mobil, care se deplasează, acolo unde este necesar, la fermele specializate, putţn deservci şi gospodăriile”, arată Vasile Schipor, director executiv al OJFIR, adăugând că, până pe 15 decembrie vor fi depuse cererile de finanţare şi studiile de fezabilitate, iar mai apoi, după aprobarea cererii, se vor obţine avizele sanitar veterinar şi de mediu. Fiecare judeţ ar trebui să aibă minimum 15 abatoare mobile, mai ales cele care, în general, stau prost la acest capitol. Punctajul minim adunat de un proiect este de 20 de puncte.  Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară, spune că judeţul Suceava are 10 abatoare funcţionale, fiind al doilea pe ţară, la sacrificare, după Botoşani. Conform şefului DSVSA, autorii cererilor de finanţare vor trebui să se angajeze la respectarea normelor generale de igienă, spaţiile şi dotările folosite fiind de culoare deschisă, uşor de curăţat şi de dezinfectat. Vor fi respectate obligatoriu normele de bunăstare animalelor, la sacrificare utilizându-se asomatoare, iar de la animalele sacrificate se vor recolta probe pentru boala vacii nebune şi scrapie, după care se vor aştepta rezultatele analizelor efectuate. Accent se pune pe gestionarea subproduselor care nu sunt  destinate  consumului, acestea fiind recoltate în saci din plastic şi depozitate în containere, după care vor fi neutralizate.