Cincisprezece abatoare mobile pentru judeţul Suceava
·
Până pe 15
decembrie, întreprinzătorii suceveni pot depune proiecte de 100.000 de euro, finanţarea
europeană putând fi accesată în cadrul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru
marketingul şi procesarea produselor agricole”.
·
Judeţul
Suceava are 10 abatoare funcţionale, fiind al doilea pe ţară la sacrificare,
după Botoşani susţine Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară.
Mai multe abatoare mobile ar putea funcţiona judeţul Suceava într-un viitor nu prea
îndepărtat. Aceasta graţie finanţărilor europene nerambursabile pentru
dezvoltare rurală, Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru
Agricultură Judeţeană (DAJ) anunţând, într-o întâlnire cu întreprinzătorii
interesaţi, că abatoarele în cauză au o capacitate de sacrificare de 3 bovine
pe zi sau 20 de capete de porcine, ovine ori caprine zilnic. Finanţarea poate
fi accesată în cadrul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru marketingul şi procesarea
produselor agricole”, din cadrul PNDR, cererile de finanţare urmând a fi depuse
până pe data de 15 decembrie. Vasile Schipor, director executiv al Oficiului
Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), i-a informat pe
fermieri că, pentru acest tip de abatoare, la nivel naţional este disponibilă
suma de 270 de milioane de euro, iar în timp ce DAJ oferă sprijin în vederea
întocmirii proiectelor, OJFIR vine cu finanţarea, iar consultanţa va fi apanajul
firmelor specializate. Shipor face
cunoscut că beneficiarii eligibili sunt cooperativele şi grupurile de
producători, microîntreprinderi şi IMM, valoarea finanţării fiind cuprinsă
între 55.000 de euro şi 100.000 de euro, maximul pentru solicitanţii constituiţi
în grupuri ori asociaţii. Avantajate sunt investiţiile colective, cum ar fi
cele ale cooperativele, în cazul cărora finanţarea europeană nerambursabilă
este de 70% din valoarea proiectului. Mai apoi, IMM au parte de susţinere europeană
de 50%, iar alte tipuri de întreprinderi şi persoanele fizice autorizate de una
de doar 40%. Conform şefului OJFIR, solicitanţii trebuie să aibă proiectul „pe
o firmă”, să facă dovada că deţin teren proprietate intabulat, precum şi pe cea
a posibilităţii racordării la reţele de utilităţi, adică la cele de
electricitate, alimentare cu apă şi de canalizare. De asemenea, depuse la dosar
vor fi şi situaţiile financiare cele mai recente, viitorii beneficiari
netrebuind să aibă datorii, mai ales la AFIR, provenind din proiecte anterioare.
„Abatoarele mobile sunt calibrate şi se pot tăia 3 capete de bovine pe zi, 20
de porci sau 20 de oi ori 20 de capre. Este vorba despre un utilaj portabil,
mobil, care se deplasează, acolo unde este necesar, la fermele specializate,
putţn deservci şi gospodăriile”, arată Vasile Schipor, director executiv al OJFIR,
adăugând că, până pe 15 decembrie vor fi depuse cererile de finanţare şi
studiile de fezabilitate, iar mai apoi, după aprobarea cererii, se vor obţine
avizele sanitar veterinar şi de mediu. Fiecare judeţ ar trebui să aibă minimum
15 abatoare mobile, mai ales cele care, în general, stau prost la acest
capitol. Punctajul minim adunat de un proiect este de 20 de puncte. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară, spune că judeţul Suceava are
10 abatoare funcţionale, fiind al doilea pe ţară, la sacrificare, după Botoşani.
Conform şefului DSVSA, autorii cererilor de finanţare vor trebui să se angajeze
la respectarea normelor generale de igienă, spaţiile şi dotările folosite fiind
de culoare deschisă, uşor de curăţat şi de dezinfectat. Vor fi respectate
obligatoriu normele de bunăstare animalelor, la sacrificare utilizându-se
asomatoare, iar de la animalele sacrificate se vor recolta probe pentru boala
vacii nebune şi scrapie, după care se vor aştepta rezultatele analizelor
efectuate. Accent se pune pe gestionarea subproduselor care nu sunt destinate
consumului, acestea fiind recoltate în saci din plastic şi depozitate în
containere, după care vor fi neutralizate.