Amplă campanie de controale a sanitar-veterinarilor suceveni în perioada
premergătoare Sărbătorilor de iarnă
·
„Aprovizionarea
cu produse alimentare nu
trebuie să se facă din spaţii improvizate, nesupuse controlului sau din
sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor”, avertizează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al
DSVSA.
·
Pe fondul
ameninţării pestei porcine, în vederea verificării mişcării porcinelor vii,
provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate. în trafic oprite
sunt şi mijloacele auto proprietate personală.
·
Dacă se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare,
inspectorii DSVSA vor aplica sancţiuni contravenţionale, vor suspenda sau vor
interzice activitatea agenţilor economici în neregulă.
În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Direcţia
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava ia măsuri de intensificare
a controalelor oficiale, prevenire a apariţiei toxiinfectiilor alimentare şi
răspândirii pestei porcine africane(PPA). Astfel, până pe 7 ianuarie 2019 se va
verifica modul de respectare a condiţiilor de igienă, de producere, depozitare,
transportare şi valorificare a cărnii de porc destinată consumului uman, dar şi
a altor produse de origine animală. Controalele oficiale vizează şi condiţiile
sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, abatoare,
unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi procesare a alimentelor de
origine animală. Controlate vor fi inclusiv unităţile de vânzare cu amănuntul a
produselor alimentare de origine animală, respectiv carmangeriile, măcelăriile,
magazinele alimentare, supermarketurile, hypermarketurile, precum şi unităţile
de alimentaţie publică de tipul pensiunilor turistice, pensiunilor agroturistice,
restaurantelor, cantinelor, bufetelor, cofetăriilor, patiseriilor,
laboratoarelor de cofetărie, laboratoarelor de patiserie, dar şi unităţile de
tip catering. La nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentară şi la cel al circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale este
asigurată permanenţa, iar programul de lucru afişat este valabil inclusiv
sâmbăta, duminica şi în zilele libere. De asemenea sunt făcute cunoscute
„locaţiile” în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei
spiralis din carnea de porc, cât şi numerele de telefon la care consumatorii
pot sesiza orice aspect ori neconformitate cu privire la încălcare normelor
sanitar veterinare. Dr. Dănuţ Corneanu informează că personalul sanitar veterinar este prezent
în toate pieţele agroalimentare în care se comercializează carne şi alte
produse de origine animală, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. „În
cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu
sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare se vor aplica
sancţiuni contravenţionale, suspendarea sau interzicerea activităţii”, atrage
atenţia directorul executiv al DSVSA. Dr. Corneanu informează că în vederea prevenirii răspândirii pestei
porcine africane, în trafic, pe DN 18, constituite sunt echipe mixte cu
reprezentanţii ai IPJ, acestea verificând dacă restricţiile privind circulaţia
animalelor sunt respectate. Oprite sunt şi mijloacele auto proprietate
personală, în scopul verificării mişcării porcinelor vii provenite din
gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate, precum şi a cărnii
proaspete de porc, cărnii tocate, cărnii preparate şi a produselor din carne de
porc destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din
exploataţiile situate in zonele cu restricţii. DSVSA accentuează şi asupra
necesităţii efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la
porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii, recomandându-le consumatorilor
să cumpere carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi
autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. „Aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală
nu trebuie să se facă din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar
veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele
maşinilor, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o
temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”, a punctat dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al
Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava,
menţionând că neregulilor por fi sesizate şi la numărul de telefon cu apelare
gratuită Tel verde 0800.826.787.