03 decembrie 2018


Amplă campanie de controale a sanitar-veterinarilor suceveni în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă    
·        Aprovizionarea cu produse alimentare nu trebuie să se facă din spaţii improvizate, nesupuse controlului sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor”, avertizează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA.
·        Pe fondul ameninţării pestei porcine, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate. în trafic oprite sunt şi mijloacele auto proprietate personală.
·        Dacă se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, inspectorii DSVSA vor aplica sancţiuni contravenţionale, vor suspenda sau vor interzice activitatea agenţilor economici în neregulă.
În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava ia măsuri de intensificare a controalelor oficiale, prevenire a apariţiei toxiinfectiilor alimentare şi răspândirii pestei porcine africane(PPA). Astfel, până pe 7 ianuarie 2019 se va verifica modul de respectare a condiţiilor de igienă, de producere, depozitare, transportare şi valorificare a cărnii de porc destinată consumului uman, dar şi a altor produse de origine animală. Controalele oficiale vizează şi condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi procesare a alimentelor de origine animală. Controlate vor fi inclusiv unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, respectiv carmangeriile, măcelăriile, magazinele alimentare, supermarketurile, hypermarketurile, precum şi unităţile de alimentaţie publică de tipul pensiunilor turistice, pensiunilor agroturistice, restaurantelor, cantinelor, bufetelor, cofetăriilor, patiseriilor, laboratoarelor de cofetărie, laboratoarelor de patiserie, dar şi unităţile de tip catering. La nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară şi la cel al circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale este asigurată permanenţa, iar programul de lucru afişat este valabil inclusiv sâmbăta, duminica şi în zilele libere. De asemenea sunt făcute cunoscute „locaţiile” în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spiralis din carnea de porc, cât şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect ori neconformitate cu privire la încălcare normelor sanitar veterinare. Dr. Dănuţ Corneanu informează că personalul sanitar veterinar este prezent în toate pieţele agroalimentare în care se comercializează carne şi alte produse de origine animală, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. „În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare se vor aplica sancţiuni contravenţionale, suspendarea sau interzicerea activităţii”, atrage atenţia directorul executiv al DSVSA. Dr. Corneanu informează că în vederea prevenirii răspândirii pestei porcine africane, în trafic, pe DN 18, constituite sunt echipe mixte cu reprezentanţii ai IPJ, acestea verificând dacă restricţiile privind circulaţia animalelor sunt respectate. Oprite sunt şi mijloacele auto proprietate personală, în scopul verificării mişcării porcinelor vii provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate, precum şi a cărnii proaspete de porc, cărnii tocate, cărnii preparate şi a produselor din carne de porc destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate in zonele cu restricţii. DSVSA accentuează şi asupra necesităţii efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii, recomandându-le consumatorilor să cumpere carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. „Aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală nu trebuie să se facă din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”, a punctat dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava, menţionând că neregulilor por fi sesizate şi la numărul de telefon cu apelare gratuită Tel verde 0800.826.787.