11 decembrie 2018

Cincizeci de persoane cu dizabilităţi, „intervievate” în vederea ocupării unui loc de muncă  
·        Angajatorii pe o perioadă nedeterminată ai persoanelor cu handicap beneficiază, pentru un interval de 12 luni, de o subvenţie de 2.250 de lei pe lună, proporţional cu timpul de lucru efectiv.
Sub sloganul „Pot ce poţi şi tu, angajează-mă!”, în Suceava s-a consumat Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Acţiunea A fost organizată cu prilejul Zilei persoanelor cu dizabilități, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava, manifestarea urmărind „asigurarea dialogului dintre factorii responsabili care pot contribui la ocuparea forţei de muncă din rândul acestei categorii de persoane”. Potrivit Legii nr. 448 din 2006, persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale. Actul normativ prevede că autorităţile şi instituţiile publice, peroanele juridice publice sau cele private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procentaj de cel puţin 4% din numărul total al angajaţilor. În caz contrar, în baza reglementărilor citate, respectivii angajatori vor plăti lunar, către bugetul statului, o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu s-au angajat persoane cu handicap.           
Anca Capverde, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă face cunoscut că Bursa din municipiul Suceava a fost onorată de 9 angajatori, „disponibili la un  dialog constructiv şi benefic de ambele părţi, pentru integrarea socio-profesională şi valorificarea potenţialului persoanelor cu dizabilități”. Respectivii agenţi economici au oferit 63 de locuri de munca vacante şi au intervievat 50 de persoane cu niveluri diminuate ale capacităţii de muncă. În baza Legii nr. 76 din 2002, angajatorii care încadrează persoane cu handicap pe o perioadă nedeterminată beneficiază, pentru un interval de 12 luni, de o subvenţie de 2.250 de lei pe lună, proporţional cu timpul de lucru efectiv. Aceasta cu condiţia menţinerii persoanei cu handicap în activitate pentru o perioadă de cel puţin 18 luni de la data angajării.