28 decembrie 2018

În Suceava,
Criză de locuri în grădiniţe
·        De la bugetul local va fi alocată suma de 1,56 de milioane de lei pentru amenajarea unei grădiniţe cu program prelungit, din fonduri europene fiind susţinute integral doar cele cu program normal.   
·        „Solicitările pe care le avem de la locuitorii oraşului sunt pentru grădiniţe cu program prelungit, or, la nivel european, cât şi la nivel guvernamental, se aprobă grădiniţe cu program normal”, a declarat primarul Ion Lungu.
O unitatea de învăţământ cu program prelungit pentru preşcolari va fi amenajată în zona centrală a municipiului Suceava. În vederea obţinerii finanţării, autorităţile administraţiei publice locale vor depune un proiect în cadrul Axei prioritare 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020. Este vorba despre grădiniţa de pe strada „Constantin Dobrogeanu Gherea”, care va fi transformată în una modernă. Valoarea totală a proiectului este de 3,71 milioane de lei, dintre care neeligibilă este suma de 1,56 de milioane de lei, una suportată din bugetul sucevean, cea eligibilă având valoarea de 2,14 milioane de lei. „Solicitările pe care le avem de la locuitorii oraşului sunt pentru grădiniţe cu program prelungit, or, la nivel european, cât şi la nivel guvernamental, se aprobă grădiniţe cu program normal. De aceea, vrem să facem, în zona centrală, o grădiniţă dezvoltată pe verticală, pentru că spaţiul este destul de limitat. Ca să se poată construi una cu program prelungit, trebuie să asigurăm cheltuielile neelegibile, de aceea este necesară o sumă semnificativă în acest sens. Este bine şi aşa, pentru că există o criză de grădiniţe cu program prelungit, inclusiv şi în zona centrală”, a declarat primarul Ion Lungu. Noua clădire va avea subsol, parter şi un etaj, fiind dimensionată pentru 60 de micuţi, care vor fi repartizaţi în 3 grupe.  Proiectul prevede extinderea şi remodelarea grădiniţei „Dumbrava minunată”, „pentru a se obţine o clădire de învăţământ modernă, care să respecte cerinţele actuale pentru asemenea funcţiune”. Necesitatea investiţiei este justificată prin dotările care nu mai corespund normelor şi normativelor tehnice, sanitare şi educaţionale, cât şi prin spaţiul redus, neconform imperativelor de dezvoltare cognitivă, fizică şi socio-emoţională a copiilor cu vârste cuprinse între 3-5 ani. În acest context, o parte dintre micuţi sunt înscrişi la unităţi preşcolare aflate la distanţe relativ mari faţă de domiciliu, ceea ce generează deplasări cu autoturismele părinţilor şi, implicit, valori ridicate de trafic.