03 decembrie 2018


Banii pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, veniţi cu o întârziere de aproape 2 luni 
·        Suma de 1,758 milioane lei va acoperi necesarul până la finele anului, inclusiv pentru drepturile copiilor cu cerinţe speciale.
·        „Bine că au venit aceşti bani, pentru că, până acum, au fost circa 2 luni de zile în care i-am pus din bugetul local”, a precizat primarul Ion Lungu.
Printr-o, rectificare a bugetului local, autorităţile administraţiei publice din municipiul Suceava asigură plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, cât şi pe cele ale copiilor cu dizabilităţi. Potrivit primarului Ion Lungu,  săptămâna trecută, de la bugetul de stat a fost disponibilizată suma de 1,758 de milioane de lei, banii veniţi de la Guvern fiind rectificaţi la capitolul „venituri, al secţiunii de funcţionare a bugetului local. Din total, drepturile asistenţilor personali reprezintă 1,75 de milioane de lei, în timp ce 8.000 de lei iau calea finanţării drepturilor copiilor cu cerinţe speciale. „Bine că au venit aceşti bani, pentru că, până acum, au fost circa 2 luni de zile în care i-am pus din bugetul local, pentru asistenţii personali, deoarece nu mai erau bani veniţi de la Guvern, şi restul nu ajungeau. Acum, cu această sumă rectificată ne vor ajunge banii până la sfârşitul anului. În caz contrar, trebuia să îi punem tot de la Primărie”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Potrivit reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căruia bolnavul cu handicap grav domiciliază. În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Suceava se aflau, la sfârşitul semestrului întâi 2018, 403 asistenţi personali ai persoanelor cu nevoi speciale, dintre care 91 pentru minori şi 308 pentru adulţi, la care se adăugau alţii 4  asistenţi aflaţi în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani. Serviciul de Protecţie Socială are în evidenţă 397 de dosare ale persoanelor cu handicap grav care au solicitat să primească ele însele indemnizaţia în cauză. De menționat este că, în perioada în care asistentul personal își efectuează concediul de odihnă, angajatorul are obligația de a asigura un înlocuitor al acestuia. Atunci când înlocuirea nu este posibilă, indemnizația echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradația „zero” se acordă persoanei cu handicap grav, în acest sens fiind întocmite 152 de referate și dispoziții.