12 decembrie 2018


Primăria Suceava vrea să atragă finanţare norvegiană pentru reabilitarea sistemului de termoficare

·        În urma avariilor din ultima perioadă, primarul Ion Lungu a cerut întocmirea unei hărţi cu punctele vulnerabile, prin acest proiect putând fi accesată o sumă de cel mult 2 milioane de euro.
·        „Dacă pe POR 2007-2013 s-a mai mişcat ceva, în urmă cu circa o lună de zile pe POIM era acceptat doar un singur proiect”, a precizat edilul-şef, opinând  „că se trage de timp, până în 2019”.
Până pe 14 martie 2019, Primăria Suceava va  depune un proiect pentru accesarea de finanţare norvegiană nerambursabilă în vederea modernizării sistemului centraliza de termoficare. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu, care aprecizat că este vorba despre Apelul 3 al Programului de colaborarea româno-norvegian „Creşterea capacităţii de a furniza energie regenerabilă. Alte surse de energie regenerabilă”. Valoare  finanţării nu poate fi mai mare de 2 milioane de euro, intervenţia edilului-şef survenind tot mai deselor avarii de pe reţelelor de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, dar mai ales a întârzierii cu care devine disponibilă finanţarea europeană cu specific din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Conform primarului, judeţul Suceava are deja înaintatun proiect în valoare 286 de milioane de euro, al societăţi comerciale ACET, care îşi propune reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare, însă aprobarea acestuia est tergiversată. „Dacă pe Programul Operaţional Regional 2007-2013 s-a mai mişcat ceva, în urmă cu circa o lună de zile, pe POIM era acceptat doar un singur proiect, respectiv pentru o staţie de Metro din Bucureşti. Nu este niciun proiect mare semnat pe POIM. Părerea mea este că se trage de timp, până în 2019”, a precizat Lungu. Conform şefului şeful executivului sucevean, Nicu Frunzaru, fost director de termoficare la Termica şi, ulterior la Thermonet, lucrează acum la compartimentul specializat al Primăriei, iar în noua calitate urmează să întocmească harta punctelor vulnerabile ale sistemului centralizat din reşedinţa de judeţ. „Am cerut propuneri pentru câteva zone vulnerabile din oraş, acolo unde sunt pierderile cele mai mari, pentru puncte termice care trebuie modernizate. Sper să depunem acest proiect, să mai putem reabilita din reţelele termice, prin finanţare norvegiană, în idee că aceasta va veni mai repede”, a spus Ion Lungu, primarul Sucevei.