16 noiembrie 2016

Reapar câinii vagabonzi pe străzile Sucevei 
·        „Am dat dispoziţii să mărim forţele de hingheri”, subliniază primarul Ion Lungu.
·        Se crede că animalele provin de la un adăpost privat neautorizat, acţionat în instanţă de către juriştii Primăriei.   
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava şi-a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, nemulţumirea faţă de înmulţirea numărului de câini fără stăpân din reşedinţa de judeţ, opinând că aceştia ar putea proveni de la un adăpost privat. „Sunt total nemulţumit, în ultimul timp au apărut foarte mulţi câini pe străzi. Explicaţia ar consta în înfiinţarea acelui adăpost clandestin pe malul râului Suceava”, precizează şeful municipalităţii. Lungu spune că Primăria contestă legalitatea funcţionării adăpostului privat pentru canine, adresându-se, de altfel, instanţei de judecată, şi cerând desfiinţarea acestuia. Edilul-şef precizează că în urma semnalelor şi reclamaţiilor primite de la cetăţeni, s-a luat şi măsura suplimentării numărului de lucrători de la Serviciul de ecarisaj. „Este o problemă reală, de aceea am dat dispoziţii să mărim forţele de hingheri, să aducem şi alţii, astfel încât să strângem câinii de pe străzi”, a subliniat primarul. Potrivit lui Ion Lungu, în spaţiile special amenajate de pe malul Sucevei mai sunt locuri disponibile, anul acesta, în baza unui contract cu o firmă de protecţia animalelor, aproximativ 500 de animale fiind trimise înspre adopţie în Germania. Pentru adunarea câinilor vagabonzi, Primăria municipiului Suceava a semnat un contract de asociere cu Diasil Service, operator care lucrează în cooperare cu Serviciul de ecarisaj al Primăriei. La jumătatea lunii februarie 2016, primarul Ion Lungu informa că adoptate în Germania fuseseră 930 de canine, înspre adopţie internă încredinţându-se 487 de câini. De asemenea, eutanasiate medical au fost 593 de animale, în timp ce altele 1.936 „au decedat din cauze naturale”.     

La rândul său, în luna aprilie, viceprimarul Lucian Harşovschi făcea cunoscut că într-un an şi jumătate capturate din Suceava au fost 4.416 de canine hoinare.