24 noiembrie 2016


Grădiniţa din Obcini, din punctul electric de transformare, în fosta piaţă agrolimentară de cartier  
·        Primăria a descoperit că terenul de sub staţia electrică a TPL, pe care se intenţiona ridicarea noii unităţi de învăţământ preşcolar, aparţine comunei Şcheia.  
·        În aceste condiţii, se revine la vechea variantă, respectiv la cumpărarea şi ridicarea viitoarei grădiniţe pe structura imobilelor aparţinând fostei Pieţei private din cartier.
Primăria Suceava se vede forţată să renunţe la construirea unei grădiniţe cu program prelungit la periferia cartierului Obcini. Aceasta după ce s-a constat că terenul vizat nu se află pe raza administrativă a reşedinţei de judeţ, ci pe teritoriul comunei vecine Şcheia. În iunie, înaintea alegerilor locale, primarul Lungu anunţa că a identificat o soluţie pentru ridicarea acesteia, în cauză fiind 5 ari de teren disponibil pe strada „Rulmentului”, suprafaţă ocupată de clădirea unei staţii de transformare a energiei electrice aparţinând societăţii de transport în comun de călători TPL. Începând din anii 80, obiectivul a avut rolul deservirii reţelei de transport cu troleibuze, trasee care, înaintea Revoluţiei, erau planificate a fi extinse în tot cvartalul sucevean. În această vară, amplasamentul cu pricina a fost vizionat de proiectant, pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice fiind prevăzută suma de 150.000 de lei, iar banii necesari construirii grădiniţei trebuiau accesaţi printr-un proiect cu finanţare europeană. „Din păcate, în cartierul Obcini avem o problemă. Anunţam că vrem să facem o grădiniţă acolo, unde este un punct de electric de transformare ala TPL. Din păcate, acea clădire nu este pe terenul administrativ al municipiului Suceava, ci al comunei Şcheia. Ca atare trebuie să găsim alte soluţii”, a spus Lungu. În aceste condiţii, Primăria revine la vechea variantă, respectiv la cumpărarea şi ridicarea viitoarei grădiniţe pe structura imobilelor aparţinând fostei Pieţei private din cartier, administrată de firma Ichim Serv. Pentru perfectarea tranzacţiei, reprezentanţii Ichim Serv au cerut 367.000 de euro, însă, în urma studiului de evaluare al societăţii specializate cu care are contract Primăria, municipalitatea a fost dispusă la achitarea a 352.800 de euro. „S-ar putea să ne reîndreptăm înspre piaţa privată, chiar dacă am avut o situaţie conflictuală cu partenerul de acolo. Vom încerca să găsim o soluţie amiabilă, şi nu prin instanţă, cum suntem acum, întrucât nu văd altă variantă. Nu vreau să ratez acest  proiect de face o grădiniţă nouă cu program prelungit în cartierul Obcini, una care este necesară”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.
·        Anul trecut, consilierii PNL au întocmit un proiect de hotărâre prin care cereau evacuarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi înfiinţarea grădiniţei în clădirea respectivă.



Demersurile pentru cumpărarea Pieţei „Ichim” au fost iniţiate încă din anul 2008, dată la care deliberativul local şi-a dat acordul de principiu pentru efectuarea achiziţiei. Piaţa agroalimentară de cartier din Obcini a fost închisă după ce s-a constat că aceasta nu-şi auto-finanţează activitatea. În anii 90, pentru deschiderea pieţei, executivul municipal s-a asociat cu societatea comercială Ichim Serv, care a pus la dispoziţie cădirea şi dotările aferente, precum şi cu Vasile Moscaliuc, care  a contribuit cu o suprafaţă de teren de 1.100 de metri pătraţi. De la bugetul local, în reabilitări, pietruire, pavare, împrejmuire şi dotări a fost investită suma de 150.000 de lei, cei doi asociaţi ai administraţiei sucevene urmând să câştige de pe urma taxelor percepute de la comercianţi. Din păcate pentru aceştia din urmă, afacerea a fost una sortită eşecului, locuitorii cartierului preferând să meargă la cumpărături în supermarketurile deschise în apropiere sau la Piaţa agroalimentară din „George Enescu”. De menţionat este că, tot anul trecut, actualii consilieri PNL au întocmit un proiect de hotărâre prin care cereau împuternicirea primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, să facă demersurile necesare pentru înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Agenţia pentru Protecţia Mediului. De precizat este şi faptul că, în februarie 2009, Primăria a inaugurat o nouă grădiniţă în cartierul Obcini, pe strada "Slătioarei".  Investiţia s-a ridicat la 1,62 milioane lei, 920 de mii de lei fiind contribuie locală, iar diferenţa reprezentând fonduri alocate de Guvern. În perioada care vine, o nouă grădiniţă ar putea fi construită, cu finanţare europeană, în cartierul Burdujeni-sat, în curtea Şcolii gimnaziale nr. 6.