03 noiembrie 2016

Inspectorii antifraudă suceveni au suspendat activitatea a 51 de contribuabili care nu foloseau case de marcat fiscale

·        În cazul a 76 de agenţi economici, dispusă a fost interzicerea uneia dintre activităţile comerciale – de angro sau cu amănuntul – care, contrar legii, erau desfăşurate în acelaşi punct de lucru.
Lucrătorii specializaţi ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava au constatat un prejudiciu de 337,73 milioane de lei adus bugetului de stat, iar pentru recuperarea acestuia au înaintat organelor de urmărire penală 36 de sesizări. În perioada ianuarie-septembrie 2016, inspectorii antifraudă au efectuat controale specifice la operatorii economici din judeţele Suceava, Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani şi Neamţ, neregulile constatate concretizându-se şi în instituirea a 50 de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în valoarea de aproximativ 147 de milioane de lei. Potrivit unei informări a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în intervalul amintit controlorii au descoperit abateri pentru sancţionarea cărora au decis aplicarea a 2.082 de amenzi în valoare de peste 13,1 milioane de lei, precum şi  1.024 de avertismente. Confiscările de sume, bunuri şi venituri ilicite făcute de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava se ridică la echivalentul a 6,32 de milioane de lei, iar pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, cât şi utilizarea acestora, în cazul a 51 de contribuabili s-a luat suspendarea activităţii economice. În ceea ce îi priveşte pe  alţi 76 de agenţi economici, inspectori antifraudă fiscală au dispus interzicerea uneia dintre activităţile comerciale – de angro sau cu amănuntul –, care erau desfăşurate în acelaşi punct de lucru, cu încălcarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 99 din 2000 privind comercializarea produselor şi a serviciilor de piaţă.
 „Încălcarea obligaţiei de fiscalizare a tuturor încasărilor prin intermediul casei de marcat, deţinerea de bunuri sau de sume fără acte justificative şi încălcarea obligaţiei de întocmire şi utilizare a documentelor contabile, pentru toate operaţiunile efectuate, reprezintă cele mai frecvente abateri constatate de către inspectorii din cadrul DRAF Suceava”, se arată în informarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.