16 noiembrie 2016

Primăria are şanse să se aleagă cu 161 de hectare de pădure din Parcul Şipote şi de pe versantul Zamca   
·        Autorităţile locale vor cere parlamentarilor liberali să promoveze un proiect de lege în acest sens, primarul Ion Lungu făcând apel la ceilalţi parlamentari suceveni să sprijine demersul.   
·        „Sunt anumite iniţiative în spaţiul public, dar acestea nu au nicio şansă de izbândă atât timp cât nu este aprobată o hotărâre de Consiliu Local prin care se solicită transferarea acestor păduri”, arată ediul-şef.
Primăria Suceava cere transferarea a 55,58 hectare de pădure din zona Parcului Şipote, precum şi a 105,72 hectare din Pădurea Zamca, în patrimoniul public şi intravilanul municipiului, astfel încât reşedinţa de judeţ să atingă suprafaţa medie de spaţiu verde pe cap de locuitor stabilită prin lege. Deoarece acest din urmă indicator este sub cel prevăzut de reglementările în vigoare, adică de mai puţin de 26 de metri pătraţi de fiecare sucevean, Agenţia pentru Protecţia Mediului refuză să avizeze Planul Urbanistic General (PUG).  În acest sens, la Prefectura Suceava au fost purtate discuţii cu oficialii Direcţiei Silvice, Gărzii Forestiere, Comisariatului Regional al Gării de Mediu, Consiliului Judeţean şi societăţii civile. Potrivit primarului Ion Lungu, pentru iniţierea demersurile este necesară promovarea unui proiect de hotărâre de Consiliul Local prin care autorităţile publice sucevene să solicite transferul efectiv al celor 161,24 de hectare de pădure . „Primăria trebuie să dea o hotărâre de Consiliul Local, că doreşte aceste păduri. Sunt anumite iniţiative în spaţiul public - este în ordine -, dar acestea nu au nicio şansă de izbândă atât timp cât nu este aprobată o hotărâre de Consiliu prin care se solicită transferarea acestor păduri”, a precizat Lungu. Edilul-şef spune  că hotărârea cu pricina va fi înmânată parlamentarilor suceveni liberali, în vederea promovării unui proiect legislativ. Lungu face apel la parlamentarii celorlalte partide să susţină acest demers, astfel încât  transferul amintit să devină posibil.           

„Cu aceste suprafeţe de pădure vom avea circa 36 de metri pătraţi pe cap de locuitor în municipiul Suceava şi, astfel, vom îndeplini condiţia de avizare a PUG, cerută de Mediu”, a explicat primarul Sucevei. Cu alt prilej, Ion Lungu informa, că „într-un an de zile, acolo poate fi amenajată o zonă de agrement”. Aceasta, după ce, potrivit unei adrese a Direcţiei Silvice Suceava, 28,19 de hectare din zona Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost clasificate drept pădure special amenajată în scop recreativ, respectiv „pădure-parc”. Ovidiu Donţu, senator PSD, a înaintat Senatului o iniţiativă legislativă potrivit căreia Parcul Şipote ar trece din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva în cea a municipiului Suceava, cu titlul de pădure-parc, în scopul amenajării unei zone de agrement cu finanţare europeană nerambursabilă.