09 noiembrie 2016

Primarul Ion Lungu vrea să ajungă demnitar
·        „Avem o situaţie destul de incertă în ceea ce priveşte primarii, pentru că noi nici nu mai ştim ce suntem, astăzi”, arată edilul-şef al Sucevei, precizând că din cauza „statutului incert” primarii şi viceprimarii nu beneficiază de spor de vechime în muncă.
Ion Lungu, primarul Sucevei a participat la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), în cadrul căruia deţine funcţia de vicepreşedinte. Printre principalele puncte de pe ordinea de zi  a fost  şi proiectul Codului administrativ al României, Lungu opinând că acesta este absolut necesar. „Trebuie un Cod administrativ unic al României, în care să fie prevăzute toate lucrurile aferente administraţiei locale şi centrale”, subliniază edilul-şef sucevean. În rândul aspectelor stringente abordate, Lungu a dat ca exemplu cel care vizează transformarea funcţiei de prefect al judeţului din înalt funcţionar public în demnitar, aceeaşi calitate urmând să o aibă, potrivit proiectului legislativ, inclusiv primarul unei localităţi. În ceea ce priveşte această din urmă funcţie, Ion Lungu arată că, pe deoparte, Legea administraţiei publice locale stipulează că primarul îndeplineşte o funcţie de administraţie publică, iar de cealaltă parte îl asimilează funcţionarilor publici. „Avem o situaţie destul de incertă în ceea ce priveşte primarii, pentru că noi nici nu mai ştim ce suntem, astăzi. Am făcut această propunere ca, în măsura în care prefecţii vor fi demnitari, să fim la fel şi noi, primari ”, evidenţiază şeful executivului sucevean, adăugând că din cauza „statutului incert” primarii şi viceprimarii nu beneficiază de spor de vechime în muncă.
·        Serviciile publice de termoficare, alimentare cu apă şi de canalizare ar putea reveni în subordinea primarului.
La AMR dezbătută a fost inclusiv trecerea serviciilor publice de interes local în subordinea primarului, aşa cum a fost până în anul 2001. În cazul Sucevei este vorba despre ceea ce s-a petrecut cu firma de termoficare Termica, dar şi despre societatea de apă şi canalizare ACET şi cea de transport de călători TPL. „Dacă ceva merge sau nu merge acolo, de vină este primarul, de la care se cere bani.  Având în vedere că şeful administraţie locale este primarul, cred că este corect ca aceste servicii să fie trecute în subordinea lui”, explică ocupantul fotoliului administrativ din Areni. La şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România s-a mai cerut ca hotărârile de consiliu local care vizează patrimoniul să fie luate cu cele puţin o doime din numărul consilierilor şi nu cu două treimi, ca până acum.  Lungu susţine că în Suceava nu au fost probleme din acest punct de vedere, proiectele în interesul comunităţii fiind votate de consilieri, chiar dacă a fost nevoie şi de câte două-trei şedinţe „de îndată”. Nu în cele din urmă, la AMR s-a concluzionat că inventarul patrimoniului public local nu ar mai trebui aprobat prin hotărâre a Guvernului României, procedură care durează şi încurcă treburile administraţiei publice locale. „Colegii primari au spus că au fost situaţii în care au pierdut finanţări europene, din cauză că pentru modificarea mărimii unei suprafeţe de teren trebuie să mergi şi să obţii o hotărâre de Guvern, care durează şi câte 6 luni de zile”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.