23 noiembrie 2016

Suceava pierde 8,7 milioane de lei alocaţi prea târziu pentru a se mai face modernizări în reţeaua de 
termificare

·        Banii s-au dat la finele verii, licitaţia a fost demarată în septembrie, contractul de execuţie se va semna pe 2 decembrie, însă banii vor lua calea bugetului statului, întrucât frigul nu mai permite intervenţii în sistem.
·        Paradoxal, am primit o scrisoare de la Guvern, în care se spune că există încă disponibil, iar dacă mai avem nevoie de finanţare, ni se mai dă”, a precizat primarul Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceava va reîntoarce la bugetul statului suma de 8,7 milioane de lei vechi, bani acordaţi pentru modernizarea punctelor termice şi reţelelor de transport. Fondurile au fost disponibilizate la finele verii, licitaţia a fost lansată începutul lui septembrie, însă din cauză că procedurile pentru desemnarea constructorului durează mult, lucrările nu mai pot fi realizate. Câştigătorul licitaţiei este firma bucureşteană Consix Construcţii, aceasta surclasând alţii competitori. Ion Lungu, primarul Sucevei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care nu vor apărea contestaţiile contractul de execuţie va fi semnat pe 2 decembrie. Însă, oricum este prea târziu, deoarece temperaturile sunt deja prea coborâte pentru mai permite intervenţii în sistemul de termificare. „Dacă nu sunt contestaţii, vom putea semna contractul pe data de 2 decembrie, cel mai repede.  Sigur, suntem în perioada de iarnă, când nu se mai poate face aceste lucrări. Am pierdut 87 de miliarde de lei vechi, dar eu am stras atenţia că aceşti bani trebuie daţi primăvara. Ei vin toamna, iar până se face licitaţia, practic nu mai pot fi folosiţi. Paradoxal, am primit o scrisoare de la Guvern, prin care se arată că există încă disponibil, iar dacă mai avem nevoie de finanţare, ni se mai dă”, a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. În cauză este lotul nr. 1, respectiv reţelele aferente punctului termic „Zamca IV” şi modernizarea Punctului termic „Parc”, scoase la licitaţie pentru 9,5 milioane de lei, la care se adaugă lotul nr. 2, cu reţele secundare care deservesc Punctul termic „Obcini IV”, cu o pornire la licitaţie de 10,69 de milioane de lei. Pentru modernizare sistemului de transport şi distribuţie, în cadrul Programului „Termoficare 2006-2020” municipiul Suceava a primit suma de 8,7 de milioane de lei, diferenţa urmând a fi asigurată din bugetul local.   Ion Lungu şi-a exprimat speranţa că aceeaşi bani vor fi acordate în 2017, însă mai devreme, astfel încât lucrările să se poată fi executate în timp util.  „Este lucrare importantă pe care vrem să demarăm. Licitaţia este efectuată, câştigătorul a fost desemnat,  iar din primăvară am putea să ne apucăm de lucru”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  Până acum, în Suceava, cu bani de la bugetul de stat, au fost reabilitate au fost 18 puncte termice din cele 49 existente, adică aproximativ 40% din total. De asemenea, schimbate au fost conducte secundare în lungime de 62 km, respectiv 36,7 % din total, în timp ce reţelele principale au fost înlocuite în proporţie de 28,6%.