03 februarie 2016

Se pregăteşte debarcarea lui Darie Romaniuc, directorul firmei de transport călători, TPL 
·        Noul Consiliul de Administraţie va desemna o altă conducere a societăţii, în termen de 90 de zile  aceasta din urmă trebuind să prezinte un plan de management, anunţă viceprimarul PNL Lucian Harşovschi, membru al comisiei care i-a selectat pe candidaţii pentru proaspătul CA de la TPL.
·        În august 2014, Alianţa Creştin Liberală, formată din PDL şi PNL, a preluat majoritatea în AGA de la TPL, iar potrivit unor surse, 
încă  de atunci şi-a propus să profite de avantaj pentru a-l detrona pe directorul Darie Romaniuc.

Comisia de selectare a candidaţilor pentru noul Consiliu de Administraţie al societăţii comerciale de transport public de călători TPL Suceava a analizat dosarele şi a admis toate cele 5 candidaturi înaintate. Comisia a fost numită prin Hotărârea Consiliul Local nr. 88 din 26 martie 2015, iar din aceasta fac parte viceprimarii PNL, Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei, precum şi Raluca Pînzariu şi Constantin Mihai Vicovanu, structură care a avut „sarcina de a propune candidaţii, în baza unei proceduri prealabile”. Viceprimarul Lucian Harşovschi a anunţat că procedura pentru demararea selecţiei a demarat prin publicarea anunţului în presa economică naţională, la sediul TPL, cât şi pe paginile web ale acesteia din urmă şi Primăriei Suceava. Pe 20 ianuarie a avut loc interviul cu înscrişii în cursă, toţi cei 5 au fost admişi. Rezultatele nu au fost contestate, câştigătorii fiind Vasilică Băiţan, Alexandra Irina Munteanu, Gabriel Petruc, Elena Loredana Proţiencu şi Mihaela Siretean. Pe 28 ianuarie, comisia de selecţie a înaintat Adunării Generale a Acţionarilor de la TPL o adresă prin care cere nominalizarea admişilor în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, structură care va trece la desemnarea unei alte conduceri a firmei de transport călători. „Adunarea Generală a Acţionarilor trebuie să se întrunească şi să-i numească – sau poate există şi alt punct de vedere – în aşa fel încât să avem un Consiliu de Administraţie. Conform legislaţiei în vigoare sunt două variante, se alege un directorat fie din rândul celor 5 din Consiliul de Administraţie, fie cei 5 pot să desemneze o conducere a societăţii, care, în termen de 90 de zile, trebuie să vină să prezinte un plan de management. Consiliul Local şi-a făcut treaba, a transmis către TPL, iar cei de acolo trebuie să-şi facă lucrurile aşa cum trebuie”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, adăugând că persoanele în cauză „trebuie să vină cu un plan de revitalizare a societăţii”. Administrator unic al TPL este Darie Romaniuc, Primăria municipiului Suceava având datorii de 2,4 milioane de lei către firma la care este singurul acţionar.  Pentru achitarea diferenţei dintre tariful la biletele de călătorie şi costul real al acestora, în 2016 din bugetul local urmează a fi achitate  4,6 milioane de lei. 
Reamintim că în august 2014, Alianţa Creştin Liberală, formată din PDL şi PNL, a preluat, prin două hotărâri de consiliu,  majoritatea în adunările generale ale acţionarilor de la societatea de utilităţi comunale ACET şi de la firma de transport public local TPL, majoritate deţinută, până atunci, de aleşii PSD. Potrivit unor surse, încă de la cea dată, consilierii celor două formaţiuni politice intenţionau să se folosească de acest avantaj pentru a detrona pe directorul general al ACET, Ştefan Groza, cât şi pe administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc. Între timp, PDL şi PNL s-au aliat în noul PNL, având 14 din cele 23 de voturi în Consiliul local Suceava.