23 februarie 2016

Sute de petiţii şi audienţe, la „Cadastru”

·        Cei în cauză au solicitat informaţii şi lămuriri cu privire diferite probleme apărute în activităţile de emitere a titlurilor de proprietate, de înscriere în cartea funciară sau în pe marginea  unor litigii.

În 2015, la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava au fost înregistrate 156 de petiţii cu privire la aspecte ale activităţii de cadastru, a celei de eliberare a titlurilor de proprietate, cât şi la relaţia pe care respectivii petiţionari au avut-o cu persoanele autorizate. Conform directorului executiv Vasile Mocanu,  petiţiile au fost soluţionate de către specialiştii din cadrul Serviciului „Cadastru”. De altfel, aceştia din urmă activat în Secretariatul tehnic al Comisiei judeţene de fond funciar; în comisiile de delimitare administrativ-teritorială întrunite în vederea medierii litigiilor; în comisiile de inventariere a terenurilor la Legea nr. 165 din 2013, cât şi în diverse alte comisii organizate de Instituţia Prefectului, pentru soluţionarea unor petiţii. Pe durata anului trecut, la şeful Serviciului „Cadastru” au solicitat audienţe 150 de persoane, acestea dorind să capete informaţii şi lămuriri la diferite probleme apărute în activităţile de emitere a titlurilor de proprietate, de înscriere în cartea funciară sau în cazul unor litigii. 
·        Numărul titlurilor de proprietate întocmite şi eliberate se apropie de 1.000.  
În 2015, lucrătorii OCPI au procedat la întocmirea situaţiilor comparative ale necesarului de teren pentru aplicarea Legii nr. 165 din 2013, necesar însoţit de rezervele identificate şi comunicat de comisiile local de fond funciar din cele 114 de unităţi teritoriala-administrative din judeţul Suceava. Pe parcursul anului anterior, la OCPI Suceava redactate au fost 978 de titluri de proprietate, dintre care 923 de titluri pentru 1.156,5 hectare de teren agricol, precum şi 55 de titluri pentru 189,8 hectare de teren cu vegetaţie forestiere. În urma analizării a 10 solicitări, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a emis 3 avize de scoatere temporară din circuitul agricol, în cauză fiind o suprafaţă de 2,82 de hectare de teren. Aprobate au fost şi celelalte 7 cereri, scoasă definitiv  din circuitul agricol fiind o suprafaţă totală de 3,68 de hectare. Pe linia verificării şi recepţiei lucrărilor pentru înscrierea în cartea funciară, angajaţii OCPI au soluţionat 27.370 de cereri, acestea fiind finalizate prim 24.674 de admiteri şi 2.696 de respingeri.