20 februarie 2016

Fermierilor suceveni le-a crescut în mod radical apetitul pentru credite
·        În acest sens, anul trecut agricultorii au solicitat 505 adeverinţe de la APIA, comparativ cu numai 41 în 2014.
·        Aplecarea pentru îndatorare este mai mare şi faţă de anul 2013, în care 372 de fermieri s-au orientat înspre bănci.

În vederea sprijinirii fermierilor, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) Suceava a continuat relaţiile de colaborare cu băncile comerciale şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, semnând convenţii şi acte adiţionale privind finanţarea capitalului de lucru pentru beneficiarii schemelor de sprijin pe suprafaţa, cât şi în vederea desfăşurării activităţilor curente de către beneficiarii din sectoarele zootehnic şi vegetal, a anunţat directorul executiv Iacob Caciur. Astfel, în anul 2015, Centrul Judeţean Suceava a eliberat 505 adeverinţe pentru credite, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură având încheiate convenţii cu mai multe unităţi bancare. Din total, 311 adeverinţe pentru suprafaţă, 113 de adeverinţe pentru bovine şi 81 adeverinţe pentru ovine şi caprine. Fermierilor suceveni le-a crescut în mod radical apetitul pentru contractarea de credite în vederea finanţarea capitalului de lucru, aceasta luând în calcul faptul că în anul 2014, Centrul Judeţean Suceava a eliberat numai 41 de adeverinţe de asemenea adeverinţe. Disponibilitatea de a se îndatora este mai mare şi faţă de anul 2013, în care 372 de agricultori au făcut demersuri pentru a apela la bănci în vederea finanţării propriei activităţi. APIA i-a revenit rolul de a elibera adeverinţe din care să rezulte că potenţialul beneficiar a depus cerere de plată pentru plăţile naţionale directe complementare, precum şi că, la solicitant, a fost efectuat controlul administrativ asupra corectitudinii declaraţiei prin care se apelează la sprijinul financiar al statului. Totodată, în adeverinţă se menţionează că, la momentul eliberării actului, beneficiarul nu face obiectul excluderii de la plată, precum şi faptul că sunt îndeplinite condiţiile generale pentru acordarea sumelor la care este îndreptăţit. Băncii creditoare îi revenea obligaţia de a se angaja la respectarea nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului să nu depăşească, la data respectivă, ROBOR + 4%, comisioanele aferente limitându-se la 1%.