18 februarie 2016

Calitatea şi performanţa energetică a clădirilor, obiectul a 400 de descinderi ale inspectorilor în construcţii suceveni
·        Una din zece nereguli constatate se referă la abateri grave, acestea din urmă fiind sancţionate cu 32 de amenzi.
·         67 de controale au urmărit comportarea în timp a construcţiilor, dintre care 14 în cazul producerii unor accidente.

Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava a întreprins, în 2015, 485 de acţiuni de control, dintre care 405 pe linia calităţii construcţiilor şi performanţei energetice a clădirilor. Alte 80 de descinderi ale inspectorilor în construcţii au avut loc în domeniile supravegherii pieţei produselor pentru construcţii, staţiilor de producere a betoanelor, mixturilor asfaltice, agregatelor minerale, cât şi în bazele de producţie şi laboratoarelor de încercări în construcţii. În urma verificărilor, lucrătorii de specialitate ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Suceava au depistat 357 de neconformităţi, faţă de care s-au dispus măsurile legale măsurile legale, aplicându-se sancţiuni contravenţionale care au însumat 74.430 de lei. „Dintre acestea neconformităţi, 11% au fost abateri grave, faţă de care s-au aplicat 32 de sancţiuni contravenţionale, în special pentru nerespectarea Legii nr. 10 din 1995 privind calitatea în construcţii”, se arată într-o informare semnată de inspectorul general Nelu Cristea, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, material în care se accentuează că desfăşurate au fost inclusiv 67 de controale privind urmărirea comportării în timp a construcţiilor, dintre care 14 după producerea unor accidente în domeniul construcţiilor. În anul 2015, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava a analizat şi soluţionat 143 de petiţii făcute pe adresa instituţiei, 85% dintre acestea vizând încălcări ale prevederilor Legii nr. 50 din 1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii. Pe de altă parte, anul trecut inspectorii în construcţii suceveni au luat parte la 261 de recepţii la terminarea lucrărilor.