15 februarie 2016

Expunere la agenţi biologici, în unităţile de asistenţă spitalicească
·        Din instrucţiunile de utilizare a echipamentului de protecţie lipsesc cele acoperitoare pentru acest risc, Medicina muncii nefiind implicată în protejarea lucrătorilor în cauză.
·        În cadrul unei campanii naţionale, ca urmare a neregulilor constatate în pe linie de securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de muncă suceveni au aplicat 14 sancţiuni contravenţionale.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat o campanie naţională de verificare a modului de respectarea a prevederilor legale privind relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătate în muncă în unităţile cu activităţi de asistenţă spitalicească. Inspectorul şef Romeo Butnariu informează că pe durata verificărilor urmărite au fost diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea legii, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării normelor legale în vigoare, cât şi eliminarea tuturor neconformităților constatate. Pe linia relaţiilor de muncă, în campanie au fost implicaţi 17 inspectori de muncă, care au controlat 11 angajatori şi au dat două sancţiuni contravenţionale. Şeful ITM Suceava precizează că depistate au fost deficienţe referitoare la netransmiterea, în termenul legal, a încetării contractelor individuale de muncă, cât şi a contractelor individuale noi în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea perioadei de 24 ore de repaus, după 12 ore lucrate; neinițierea de negocieri privind încheierea contractului colectiv de muncă, precum şi de neinformare a ITM cu privire la munca de noapte. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, 2 inspectori de muncă au făcut 6 controale, dispuse fiind 15 măsuri de remediere a deficienţelor şi aplicându-se 14 sancţiuni contravenţionale. Inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că descoperit a fost faptul că din instrucţiunile proprii referitoare la utilizarea echipamentului individual de protecţie lipseau prevederile acoperitoare pentru riscul reprezentat de agenţii biologici. De asemenea, în neregulă este şi că Serviciul de medicină a muncii nu este implicat în mod activ în activitatea de protecţie a lucrătorilor în cauză, pe deasupra neexistând nici lista persoanelor expuse la agenţi biologici.