08 februarie 2016

Cadastrul electronic de la Moara este la final
·        Proiectul CESAR” de completare a sprijinului UE în vederea restructurării agriculturii a demarat în a doua jumătate a anului 2009, Moara fiind selectată drept comună pilot ca urmare a complexităţii cadastrale şi a structurii proprietarilor existenţi.
·        Pe raza unităţii administrativ-teritoriale se află terenuri sub luciul de apă, un cartier rezidenţial al Sucevei, o parte din centura ocolitoare a reşedinţei de judeţ, noul depozit de deşeuri ecologice, pe raza comunei fiind  prevăzută ridicarea Campusului studenţesc al USV.
În comuna Moara, lucrările de înregistrare sistematică în cadrul Programului CESAR se apropie de final, se poate concluziona din Raportul privind activitatea în 2015 a Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava. Prestatorul este Topoexim Bucureşti, în comuna suceveană-după soluţionarea contestaţiilor-programul ajungând în etapa de corectare a erorilor constatate. În anul 2015, în aplicaţia DesktopCadgen au fost încărcate 7.384 de fişiere, specialiştii OCPI procedând la verificarea acestora, pentru rezolvarea aspectelor legate de cadastru. În vara anului 2009, judeţul Suceava era sigurul din Moldova, dintre cele 11 la nivel naţional care era inclus în demersurile de implementare a cadastrului general, prin Proiectul „CESAR” de completare a sprijinului Uniunii Europene în vederea restructurării agriculturii. Ca urmare a complexităţii cadastrale şi a structurii proprietarilor existenţi, la acea dată comună pilot pentru aplicarea Programului a fost selectată Moara, o unitate administrativ-teritorială de mărime medie, cu un intravilan de 726 de hectare şi un extravilan 3.458 de hectare. Programul naţional se baza pe finanţare dintr-un împrumut extern în valoare de 47,7 milioane de euro acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în timp ce participarea financiară a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Dezvoltare Imobiliară (ANCPI) era de 3,7 milioane de euro. O primă componentă a proiectului prevedea identificarea tuturor imobilelor şi proprietarilor, precum şi cea faptică, în teren, a suprafeţei fiecărui imobil. Finalitatea în ceea ce priveşte partea de cadastru consta în înscrierea într-o carte funciară electronică care să o înlocuiască pe cea existentă. Astfel, se va constitui sistemului unic electronic de carte funciară, care va asigura transparenţă, acces facil la informaţii, rapiditate şi securitate. Proiectul era prevăzut să demareze efectiv pe 13 iulie 2009 şi să se desfăşoare pe durata a 3 luni. Ulterior, rezultatele trebuiau făcute publice, proprietarii urmând a fi informaţi asupra proprietăţilor şi confruntaţi cu actele deţinute de către aceştia din urmă. Ultima etapă este deschiderea cărţii funciare în format electronic. Pe teritoriul comunei există teren aflat sub luciul de apă şi suprafeţe deţinute de Agenţia Domeniilor Statului, în preajma acesteia fiind construit, după 1989, şi un cartier rezidenţial al Sucevei. De asemenea, prin Moara trece centura ocolitoare a urbei reşedinţă de judeţ, la final fiind  şi lucrările de amenajare a unuia dintre cele două depozite de deşeuri ecologice ale judeţului Suceava. Pe raza unităţii administrativ-teritoriale este prevăzută inclusiv ridicarea viitorului Campus studenţesc al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară reliefează că, pa de altă parte, în comuna Mănăstirea Humorului, predat a fost un sector test cuprinzând 217 imobile, în teren fiind verificate 26 dintre acestea. Subcontractorul lucrărilor, Topoprest Piatra Neamţ a efectuat, de asemenea, ridicări topografice pentru 1.474 de puncte de detaliu ale imobilelor. În comuna Dărmăneşti, subcontractorul Helmert Bacău a predat un sector de test cuprinzând 215 imobile, în teren specialiştii în cadastru şi publicitate imobiliară verificând 25 de imobile. Întrucât în Moara demersurile sunt la final, lucrările din Dărmăneşti, Mănăstirea Humorului şi Dorna Candrenilor urmează a fi transferate în cadrul  noului Program Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, finanţat din fonduri proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), cât şi din fonduri europene. Acesta prevede înregistrarea gratuită în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, lucrări sistematice urmând a demara şi în comunele Boroaia, Cornu Luncii, Forăşti şi Preuteşti.