07 februarie 2016

Camera de Conturi „acuză” schimbarea destinaţiei creditului de 86,3 de milioane de euro, aferent Proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”
·        Cu prilejul controalelor efectuate a fost depistată efectuarea de plăţi de 31,42 de milioane de lei, „operaţiuni care nu reprezintă plăţi pentru investiţiile prevăzute în Program”.
·        Camera de Conturi a dispus extinderea verificărilor la toate operaţiunile economico-patrimoniale privind plăţile efectuate din creditul extern contractat împreună cu unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.
În judeţul Suceava, sumele provenite din împrumuturi nu au fost utilizate, în toate cazurile, în scopul pentru care acestea au fost contractate sau garantate, se arată în Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2014 al Camerei de Conturi Suceava. Conform acestuia, în ceea ce priveşte finanţarea Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, la Consiliul Judeţean Suceava s-au constatat abateri de la legalitate şi regularitate privind schimbarea destinaţiei sumelor utilizate din creditul extern de 86,3 de milioane de euro, contractat de administraţia judeţeană împreună cu unităţile administrativ-teritoriale asociate. Creditul este garantat de Ministerul Finanţelor Publice, Camera de Conturi depistând efectuarea de plăţi de 31,42 de milioane de lei, „operaţiuni care nu reprezintă plăţi pentru investiţiile prevăzute în Program”, total reprezentând 18,78 de milioane lei cu titlul de rambursare a ratelor la credit, la care se adaugă dobânzi în valoarea de 12,64 de milioane de lei şi dobânzi. Totodată, potrivit sursei citate, în cadrul Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava” au fost efectuate plăţi pentru cheltuieli care, potrivit prevederile legale, nu pot fi finanţate din împrumuturile contractate de autorităţile publice locale şi garantate de stat, în cauză fiind cheltuieli de judecată şi executare silită, în valoare de 29.000 de lei.Tot lucrătorii Camerei de Conturi Suceava au descoperit că în evidenţa contabilă nu s-au înregistrat sau au fost înregistrate incorect diferenţe în sumă de 164,77 de milioane de lei, rezultate din evaluarea împrumutului în valută, a dobânzilor restante şi a penalităţilor aferente, pentru finanţarea primei etape a Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, contract încheiat cu Deutsche Bank AG Luxembourg şi transferat la Erste Group Bank AG Viena.  Camera de Conturi Suceava a dispus extinderea verificărilor la toate operaţiunile economico-patrimoniale privind plăţile efectuate din creditul extern contractat împreună cu unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, asociate pentru finanţarea obiectivelor de investiţii cuprinse în Programul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Verificările au ca scop stabilirea întinderii valorii prejudiciului cauzat de plăţile nelegale, calcularea foloaselor nerealizate şi luarea măsurilor pentru recuperarea acestora. Valoarea totală a creditului contractat cu garanţii guvernamentale în cadrul Programului  amintit este de 235,5 milioane euro, în prima etapă fiind deblocate 86,3 milioane euro. Această din urmă etapă prevedea introducerea gazelor naturale în peste 50% din localităţile judeţului Suceava, reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei termice şi amenajarea unor reţele termice moderne în aşezările urbane.