05 februarie 2016

APIA Suceava are de recuperat subvenţii europene necuvenite în valoare de 4,4 milioane de lei    
·        Începând din 2007, s-au înregistrat peste 12.200 de beneficiari în neregulă, aceştia fiind nevoiţi să returneze un total de aproape 20 de milioane de lei.
·        La sfârşitul anului trecut, procentajul de recuperare la nivelul Centrului Judeţean Suceava era de 77%, acesta urmând să crească prin compensare cu drepturile aferente  anului 2015 şi care sunt plătite în 2016.     
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava înregistrează un total de 12.226 de debitori europeni, evidenţiază Raportul de activitate al instituţiei pe anul 2015, în care se precizează că este vorba despre cei „rezultaţi din acordarea sprijinului financiar pentru schemele cuprinse în cadrul cererii unice pe suprafaţă”, aferente campaniilor derulate începând din 2007.  Astfel, valoarea  totală a debitelor se ridică la 19,98 de milioane de lei, dintre care 4,86 de milioane de lei înregistrate în cursul anului 2015, doar în acest din urmă an fiind înregistraţi 2.395 de debitori. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava a reuşi să recupereze 15,46 de milioane de lei, dintre care 2,52 de milioane de lei în 2015, ceea ce face ca diferenţa de recuperat să fie de 4,44 de milioane de lei. „La sfârşitul anului, procentajul de recuperare la nivelul Centrului Judeţean Suceava era de 77%. Sperăm într-o creştere a acestuia, prin compensarea cu sumele din plăţile care urmează a se efectua anul acesta, pentru campania din 2015. De altfel, din suma recuperată cea mai mare parte a fost realizată prin compensare, respectiv circa 8,11 milioane de lei, în timp ce suma recuperată prin plata voluntară este de aproximativ 7,40 de milioane de lei. Întocmite şi transmise au fost 623 de notificări de plată, în urma cărora procentajul de recuperare prin plată voluntară a crescut în mod considerabil”, precizează Vasile Iacob Caciur, directorul executiv al Centrului Judeţean al APIA Suceava.
Totodată, APIA Suceava înregistrează şi 552 de debitori naţionali, cu o valoarea a debitelor de 1,73 de milioane de lei. De la 323 de debitori s-a reuşit recuperarea a 946.061 de lei, demersuri făcându-se şi pentru restul de 786.300 de lei.  Finanţările pentru agricultură sunt susţinute din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), dar şi din bugetul de stat. „APIA Suceava a luat toate măsurile în vederea constatării, înregistrării şi recuperării debitelor, întocmind note de fundamentare, procese verbale de constatare, înregistrând în Registrul Debitorilor Europeni şi Registrul Debitorilor Naţionali, urmărind transmiterea şi recuperarea Acestor debite”, a explicat Vasile Iacob Caciur.