05 februarie 2016

Venituri salariale nelegale la Consiliul Judeţean şi primăriile Suceava, Fălticeni, Buneşti, Ciocăneşti, Moara şi Satu Mare     
·        Plăţile în neregulă sunt estimate la 1,84 milioane de lei, în cauză fiind acordarea de sporuri, plata de drepturi salariale câştigate în instanţă, mai mari decât cele cuvenite, cât şi achitarea de cheltuieli de personal fără întocmirea tuturor documentelor justificative.
·        La Primăria Moara s-a descoperit acordarea necuvenită a unor drepturi salariale către secretarul comunei, iar la Pîrteştii de Jos suma de 19.000 de lei a ajuns pe cardurile altor persoane decât cele în drept.
O serie de plăţile nelegale aferente cheltuielilor de personal, făcute inclusiv după apariţia Legii nr. 124/2014 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, au fost constate de Camera de Conturi Suceava la mai multe unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava. Conform Raportului privind finanţele publice locale pe anul 2014, în timpul acţiunilor de audit/control identificat a fost un prejudiciu estimat la 1,84 de milioane de lei, în cauză fiind ordonatorii terţiari de credite finanţaţi din bugetele locale ale Consiliului Judeţean  Suceava, primăriilor municipiilor Suceava şi Fălticeni, dar şi ale comunelor Buneşti, Ciocăneşti, Moara şi Satu Mare. Potrivit Camerei de Conturi, abaterile de la legalitate şi regularitate se referă la plăţi efectuate nelegale, prin achitarea şi a altor drepturi băneşti decât cele stabilite prin dispozitivul sentinţelor judecătoreşti, respectiv cele aferente altor sentinţe, dar stabilite pentru aceleaşi persoane şi perioade identice de timp. De asemenea, este vorba despre acordarea de sporuri, fără respectarea prevederilor locale; plata de drepturi salariale câştigate în instanţă, mai mari decât cele cuvenite, prin aplicarea eronată a indicilor de inflaţie; achitarea de cheltuieli de personal, fără întocmirea tuturor documentelor justificative prevăzute în contractul de prestări servicii.  În cazul primăriilor din Moara şi Satu Mare, inspectorii Camerei de Conturi Suceava au constatat că s-a făcut plata nelegală a personalului din echipa de proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile, pentru care entitatea nu a prezentat pontaje prin care să poată demonstra timpul afectat desfăşurării activităţilor respective sau cu depăşirea duratei maxime a timpului de lucru prevăzută de normele legale în vigoare. La Primăria Moara s-a descoperit acordarea necuvenită a unor drepturi salariale secretarului comunei.  Pe de altă parte, la primăria din Pîrteştii de Jos Camera de Conturi Suceava a identificat abateri de la legalitate şi regularitate în sumă de 19.000 de lei, reprezentând achitarea de drepturi băneşti în numerar, din sumele virate pe carduri deţinute, de către alte persoane decât beneficiarii sumelor.