01 februarie 2016

Sacoşe cu mâncare, ridicate cu taxiul de la Cantina săracilor 
·        Alesul independent Adrian Arămescu cere un filtru mai drastic la stabilirea beneficiarilor meselor ”sociale”, cât şi suspendarea venitului minim garantat pentru asistaţii care nu îşi onorează obligaţiile către buget.    

·        Pot să prezint un filmuleţ cu un BMW care pleacă cu sacoşe pline de la cantină, în special sâmbătă şi duminica”, a reliefat Adrian Arămescu, în plenul deliberativului local.  

Beneficiarii Legii venitului minim garantat din municipiul Suceava ar putea să nu-şi mai încaseze drepturile decât dacă îşi onorează obligaţiile către bugetul local. Propunerea a fost făcută de alesul municipal independent Adrian Arămescu, în prima şedinţă a Consiliului Local din acest an, cea în care a fost aprobată şi proiecţia bugetară pe 2016. „Propun ca asistaţii social care nu şi plătesc datoriile către Primărie, inclusiv amenzile, să nu mai beneficieze de ajutor social”, a  avansat în plen consilierul independent. Arămescu a cerut un filtru mai exigent inclusiv la aprobarea listei cu sucevenii care iau masa la Cantina săracilor, afirmând că are dovezi filmate potrivit cărora, sâmbăta şi duminica, unii dintre cei în cauză îşi ridică produsele alimentare şi le transportă la domiciliu cu taxiul sau cu propriile maşini de lux. Alesul independent consideră că aceasta este o slăbiciune a sistemului, fiind nemulţumit că banii luaţi „cu forţa” de noul Cod fiscal, atât de la firme, cât şi din buzunarul cetăţenilor, ajung la unii care nu îi merită. „Vreau ca măcar banii pe care îi dau eu să nu ajungă la asistenţă socială nemeritată. Avem o categorie de oameni care - o spun cu tot regretul - mănâncă degeaba la Cantina socială. Am să prezint un filmuleţ cu un BMW care pleacă cu sacoşe pline de la cantină, în special sâmbătă şi duminica”, a reliefat Adrian Arămescu, membru al Consiliul Local Suceava, menţinând că banii primiţi nejustificat de asistaţii social ar putea fi orientaţi către reparaţiile şi investiţiile din şcoli. 
·        În 2015, cu titlul de ajutor social s-au plătit 273.089 de lei, iar la Cantină, lunar, asigurate au fost 365 de porţii, costul mediu anual pe beneficiar fiind de 5.594 de lei.
Narcisa Marchitan, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Suceava spune că, la această dată, în evidenţă există 140 de dosare de venit minim garantat, dintre care în plată efectivă sunt doar 121. În familiile beneficiare, apte de muncă sunt numai 76 de persoane, acestea având obligaţia să efectueze, lunar, un anumit număr de ore de muncă în lucrări publice.  Anul trecut, la DAS au fost înregistrate 61 de cereri noi, iar după ce s-au făcut anchetele sociale de rigoare, inclusiv verificări la domiciliu, în toate cazurile au fost emise dispoziţii de acordarea dreptului la ajutor social. În intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2015, cu titlul de ajutor social s-au plătit 273.089 de lei, pe parcursul anului fiind operate 85 de suspendări şi 58 de încetări ale prestaţiei cu pricina. „Până pe data de 5 a fiecărei luni, către AJPIS sunt transmise, pe bază de borderou, dispoziţia primarului pentru acordarea, suspendarea, modificarea sau încetarea ajutorului social, însoţită de copia cereri de acordare a ajutorului social, şi a declaraţiei pe propria răspundere, copia fişei de calcul a muncii prestate, precum şi situaţia centralizatoare privind titularii dreptului şi suma de plată”, evidenţiază directorul Direcţiei de Asistenţă Socială. Narcisa Marchitan informează că, anul trecut, la Cantina de ajutor social s-au înregistrat 140 de noi dosare, 101 de persoane solicitând  acordarea mesei pentru o perioadă de 3 luni. În 2015, 39 de familii s-au adresat pentru prima dată Cantinei de ajutor social, în timp ce alte 14 familii au cerut majorarea numărului de porţii. În medie, lunar, asigurate au fost 365 de porţii, costul mediu anual pe beneficiar fiind de 5.594 de lei. În vederea gestionării corecte a dosarelor, verificări şi anchete s-au întreprins în 157 de dosare, în alte 40 fiind întocmite referate pentru plata a contribuţiei de 30% din venitul minim al familiei.