09 februarie 2016

Circa 45 de zile pe an de lucru neîntrerupt pentru întreţinerea echipamentelor electrice şi hidromecanice ale acumulărilor de apă
·        Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul gospodăririi apelor, pe durata anului 2015 au fost date amenzi de peste 450.000 de lei.  
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a avut, pe durata anului trecut, 610 controale la utilizatorii de apă şi lucrările construite pe ape, informează directorul executiv Daniel Drăgoi, care precizează că urmărită a fost funcţionare a obiectivelor şi încadrarea în prevederile autorizaţiilor  eliberate.    

În urma verificărilor, lucrătorii SGA au constatat săvârşirea a 49 de contravenţii, pentru încălcarea legislaţiei în domeniul gospodăririi apelor aplicând 36 de avertismente 13 amenzi a căror valoarea totală a însumat 458.000 de lei. Conform şefului SGA, în anul 2015 întocmite au fost studii de prefezabilitate pentru promovarea de noi lucrări de amenajare pentru protecţia calităţii apelor, precum şi în vederea prevenirea acţiunii distructive a acestora, în cauză fiind două teme de proiectare care vizează localităţile Muşeniţa pe râul Siret şi, respectiv, Drăguşeni, pe râul Moldova. În acelaşi timp, în activitatea de avizare a lucrărillor executate pe cursurile de apă sau în legătură cu acestea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a aprobat 89 de avize, 25 de notificări de începere a execuţiei şi  9 notificări de punere în funcţiune. Totodată, printre activităţile de administrare, exploatare, întreţinere, reparare, completare şi modernizare a lucrărilor hidrotehnice  aflate în administrare, defrişări s-au făcut pe 2.435 de metri pătraţi de lucrări de apărare şi 3,72 km de cursuri de apă neamenajate; s-au executat 3.754 de metri cubi de terasamente pe lucrările din administrare şi 2.309 de metri cubi pe ape curgătoare neamenajate,  ridicându-se gabioane de 307 metri cubi şi anrocamente de 1,678 de metri cubi. Pe de altă parte, pentru întreţinerea echipamentelor electrice şi hidromecanice ale acumulărilor din administrarea, angajaţii SGA au lucrat 10.848 de ore, adică echivalentul a circa 45 de zile. Pentru urmărirea şi evoluţia calitative a apelor, în 2015 în laboratoarele Sistemului de Gospodărire a Apelor s-au făcut 19.98 de analize fizico-chimice şi 808 de analize biologice şi bacteorologice.