16 februarie 2016

Recuperări de 1,75 de milioane de lei din drepturi primite necuvenit de asistaţii sociali suceveni
·        AJPIS a constituit 3.170 de debite în sarcina persoanelor şi familiilor care au beneficiat pe nedrept de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venitul minim garantat şi de alocaţie de stat pentru copii. 
·        Totodată, monitorizate au fost 67 de servicii sociale, din totalul de 169 care sunt acreditate şi care funcţionează pe raza judeţului Suceava.
În timpul inspecţiilor efectuate, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava a identificat mai multe familii şi persoane care au beneficiat de drepturi de asistenţă socială, cu ocolirea reglementărilor în vigoare.  „O atenţie deosebită a fost acordată recuperării debitelor constituite ca urmare a încasării de către beneficiari a unor drepturi necuvenite”, declară directorul executiv Mirela Florea. Astfel, în anul 2015, recuperată a fost suma de 1,75 de milioane de lei. Din total, 472.450 de lei au fost încasaţi pe nedrept în baza Legii venitului minim garantat; 482.774 de lei reprezintă alocaţii necuvenite pentru susţinerea familiei; 287.546 de lei sunt alocaţii de stat pentru copii, iar 513.640 de lei au fost luaţi cu nerespectarea prevederilor legale de către beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului în vârstă de până la 2 ani. În acest sens, s-au desfăşurat numeroase campanii de control privind acordarea principalelor beneficii de asistenţă socială, fiind efectuate inclusiv două inspecţii inopinate care au vizat atât stabilirea acestora, cât şi furnizarea serviciilor sociale de către entităţi publice şi private. Cu prilejul verificărilor, lucrătorii specializaţi ai AJPIS au întocmit 260 procese verbale de control, constituind 3.170 de debite în sarcina persoanelor şi familiilor care au beneficiat în mod necuvenit de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat şi  alocaţie de stat pentru copii. În ceea ce priveşte cel de al doilea aspect, inspectorii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) au monitorizat 67 de servicii sociale, din totalul de 169 care sunt acreditate şi care funcţionează pe raza judeţului Suceava. Drept consecinţă, „în timpul vizitelor de monitorizare a modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin procesele verbale de control, consiliaţi au fost 136 reprezentanţi ai entităţilor publice şi private”.