01 februarie 2016

TPL, firma suceveană de transport călători poate fi salvată doar de autobuzele electrice
·        „Sunt probleme la TPL, care se menţine deocamdată pe linia de plutire, dar eu cred că salvarea ca veni de la acele maşini electrice, care consumă foarte puţin”, a explicat ocupantul fotoliului administrativ din Areni, Ion Lungu.    
Societatea de transport public local de călători TPL Suceava are probleme financiare, recunoaşte Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, care precizează că în ciuda faptului că în 2015 se ajunsese cu plata subvenţiei la zi, în prezent obligaţiile către firma la care autorităţile este unic acţionar s-au adunat din nou. „Bugetul TPL nu este suficient niciodată. Cu toate eforturile făcute de Primărie, ora actuală mai avem nişte datorii către această societate”, iterează Lungu. Edilul şef sucevean spune că o bună parte din cheltuielile TPL o reprezintă cea cu combustibilul consumat de autobuzele şi microbuzele societăţii, de aceea o soluţie o reprezintă înlocuirea actualului parc auto cu mijloace de transport electrice.  „Sunt probleme la TPL, care se menţine deocamdată pe linia de plutire, dar eu cred că salvarea ca veni de la acele maşini electrice, care consumă foarte puţin”, a explicat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.   
Lungu spune că a studiat bilanţul de venituri şi cheltuieli al TPL pe anul 2015, unde a constatat că 30% din încasările firmei de transport călători se duc pe procurarea motorinei. În acest sens, Primăria municipiului Suceava face demersuri pentru depunerea unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, prin care societatea de transport public local va fi dotată cu 40 de autobuze electrice.  „Este foarte important ca aceste autobuze să vină cât mai repede, pentru că de aici va veni eficientizarea TPL. Acestea sunt mai scumpe, însă se vor amortiza rapid, dată fiind achiziţionarea cu fonduri europene, cât şi faptul că energia electrică este mai rentabilă în raport cu consumul de combustibili”,  a conchis Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
La finele lui 2015, Consiliului Local de ieri, a hotărât că suma maximă care poate fi acordată TPL ca subvenţie şi compensaţie în anul 2016 nu poate depăşi 4,3 milioane de lei. Subvenţia poate fi disponibilizată o dată cu expirarea termenului prevăzut de contractul precedent şi numai cu respectarea condiţiilor privind acordarea de facilităţi pentru transportul public local.