18 februarie 2013


Suceava nu are niciun depozit de deşeuri funcţional
·        În judeţ funcţionează spaţii pentru stocarea temporară, fără acte de reglementare pe linie de protecţie a mediului”, declară şeful APM, Vasile Oşean.
·        87 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 114 din judeţ dispun de sisteme de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje.
În judeţul Suceava nu mai există depozite de deşeuri funcţionale, se arată într-o informare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în care se precizează că instituţia suceveană monitorizează ceea ce se întâmplă din acest punct de vedere, mai ales că, de la jumătatea anului trecut, şi-au sistat activitatea şi depozitele gropile de gunoi din judeţele limitrofe. „Aceasta a condus la agravarea  situaţiei, doar o mică parte din deşeuri fiind eliminată în afara judeţului, în timp ce în judeţ funcţionează spaţii pentru stocarea temporară, fără acte de reglementare pe linie de protecţie a mediului”, declară directorul  executiv al APM Suceava.   Oşean precizează că, în vederea soluţionării dilemei, APM a emis decizii de încadrare pentru spaţiul de stocare temporară amenajat de societatea Diasil Service, în comuna Ipoteşi, lângă vechiul depozit de deşeuri al Sucevei, precum  şi pentru platforma de stocare temporară a deşeurilor menajere, de către Servicii Comunale Rădăuţi, în zona Scruntari.
Vasile Oşean reliefează că, prin proiectul de amenajarea a sistemului management integrat  al deşeurilor, în valoare de 63 milioane euro, în judeţul Suceava este prevăzută construirea a două depozite municipale, la Moara şi Pojorîta, precum şi infrastructurii necesare colectării şi transportării deşeurilor.
„La iniţiativa Consiliului Judeţean Suceava, s-a demarat, în avans, execuţia unei celule din depozitul Moara, preconizându-se finalizarea acesteia la sfârşitul anului 2014”,a reliefat directorul executiv al APM. Vasile Oşean a mai evidenţiat că  87 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ dispun de sisteme de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje, comparativ cu 36 de localităţi, câte aveau aceste servicii la sfârşitul anului 2010.