12 februarie 2013


ACET taie apa sucevenilor datornici
·        De suferit vor avea, potrivit legii, şi abonaţii casnici care sunt cu plata la zi, dar care locuiesc în aceeaşi scară de bloc cu rău platnicii.
·        În pericol este şi contractarea creditului pentru cofinanţarea proiectului de extindere a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, care urmează a fi derulat cu fonduri obţinute în cadrul POS „Mediu”.
Societatea de utilităţi comunale ACET Suceava  este hotărâtă să treacă la debranşarea marilor datornici la apa rece consumată şi neachitată. Directorul general Ştefan Groza a declarat, ieri, că, din păcate, „cuţitul ajuns la os” şi că, de suferit vor avea, potrivit legii, şi abonaţii casnici care sunt cu plata la zi, dar care locuiesc în aceeaşi scară de bloc cu rău platnicii. Groza a accentuat că, la finele acestei luni, ACET este obligată să achite E.on Electrica  facturi în valoare de 1 milion de lei, în condiţiile în care, de la asociaţiile de proprietari, lunar, ar trebui adunate 1,5 milioane de lei. Deja 45 de asociaţii au restanţe neachitate mai vechi de 60 de zile, tendinţa fiind de creştere a acestora.  Directorul general al ACET  precizat că, în aceste circumstanţe, singura soluţie este debranşarea. „Dacă nu plătim facturile până pe 28 februarie, o să vină ei E.on să ne oprească curentul. Înţeleg că lumea are greutăţi, dar nu cred că există persoană din municipiul Suceava care să nu aibă de să-şi plătească serviciul de apă. O sumă de 30-40 de lei pe lună nu este chiar una de nesuportat. A furniza în continuare apă însemnă ca aceasta să se întoarcă asupra noastră ca un bumerang, pentru că, văzând că datornicilor nu li se întâmplă nimic, nu vor mai plăti nici cei care au plătit până acum. Vom fi  fermi, iar acolo unde trebuie vom trece la debranşări. Nu se poate  ca, la infinit, să mergem cu amânări, din diverse motive, ba că sunt sărbători, că începe şcoala sau că vine sezonul friguros”,  reliefat Groza.  Directorul general precizează că la datoriile populaţiei se adaugă cele pe care la are Termica în contul apei pe care o foloseşte la prepararea agentului termic, firma de apă, canalizare şi epurare riscând colapsul. Mai mult, în pericol este şi contractarea creditului pentru cofinanţarea proiectului de extindere a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, care urmează a fi derulat cu fondurile obţinute în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu”.
Ştefan Groza a exemplificat cu societatea omoloagă din municipiul Botoşani, „pe care nimeni nu vrea să o crediteze, pentru că este în faliment, înspre aceeaşi direcţie îndreptându-se Bacău  şi Tulcea”. „Nu ştiu ce se poate întâmpla, dar nu vrem să ajungem în aceeaşi situaţie. Trebuie să facem eforturi comune, împreună cu asociaţiile de proprietari, pentru a trece de acest hop, a depăşi anotimpul friguros şi a ajunge în vară”, a explicat directorul general al ACET Suceava, Ştefan Groza.