05 februarie 2013

Cărbunele pentru Termica, blocat de firma furnizoare în staţia CFR la Dorneşti
·        Dumitrescu spune că în curtea societăţii mai există 12.000 de tone cărbune, iar dacă nu se găsesc bani, de la începutul lui martie încălzirea apartamentelor va înceta.    
·        „Pentru prima dată, populaţia are datorii mai mari la Termica decât Primăria, de aceea trebuie să participe la acest efort, astfel încât să putem ieşi din iarnă”, a accentuat edilul şef.  Ion Lungu
Firma furnizoare a blocat livrările de cărbune către Termica Suceava, în stoc existând necesarul pentru doar 2 săptămâni de funcţionare, a anunţat ieri, directorul general Ovidiu Dumitrescu, într-o şedinţă care a avut loc la Prefectură, cu toţi factorii responsabili. Dumitrescu spune că în curtea Termica mai există 12.000 de tone cărbune şi că un transport de 8000 de tone de huilă este blocat în staţia CFR Dorneşti, furnizorul urmând a-l debloca doar după ce va intra în posesia tranşei pe luna ianuarie a restanţelor eşalonate. Societatea de termoficare din Lunca Sucevei are de achitat, potrivit contractului, un total de 20 de milioane de lei, pentru luna trecută trebuind a fi onorate 3,6 milioane de lei. „Ne confruntăm cu foarte grave. Stocul de cărbune de la Termica este de circa 12.000 de tone, ceea ce însemnă 15 zile de funcţionare. Niciodată, în sezonul de iarnă, Termica nu a fost în asemenea situaţie. Pentru că nu s-au plătit sumele datorate, după programul de eşalonare stabilit de comun acord, furnizorii au blocat livrarea de cărbune. Deci 8000 tone de cărbune, care veneau să ne mai dea o gură de oxigen, până la sfârşitul lunii februarie, sunt blocate, deocamdată, în staţia CFR Dorneşti”, a precizat Dumitrescu.  
Primarul Ion Lungu a declarat că, luna trecută,  Primăria a dat pentru aprovizionare 2,2 milioane de lei, urmând a mai veni cu încă 800.000 de lei, bani care vor fi disponibilizaţi în cursul acestei săptămâni. „Pentru prima dată, populaţia are datorii mai mari la Termica decât Primăria, de aceea trebuie să participe la acest efort, astfel încât să putem ieşi din iarnă”, a accentuat edilul şef.  Ion Lungu a mai menţionat că, în perioada 2007-2012, de la bugetul local, înspre societatea de termoficare s-a îndreptat suma de 118,3 milioane de lei, dintre care 60 milioane lei pentru investiţii, iar 53,8 milioane de lei cu titlu de subvenţii. Primarul Sucevei a pus în vedere că, în sezonul rece următor, încălzirea sucevenilor nu mai poate fi asigurată cu cărbune, întrucât necesare sunt nu mai puţin de 100 de milioane de lei, „bani pe care Primăria nu are de unde-i scoate”.
·        Ne confruntăm cu o situaţie deosebit de gravă, societatea fiind la un pas de a intra în faliment”, a reliefat Doru Mireuţă, liderul Sindicatului liber independent.
De la populaţie, în luna ianuarie, s-au strâns 4 milioane de lei, încasare record pentru o singură lună. În următoarele zile  Termica este pe cale să încaseze contravaloarea energiei electrice furnizate în sistemul energetic naţional, astfel încât, înspre furnizor ar urma să fie orientată o parte a tranşei aferente lunii trecute. „În caz contrar, iarna o închidem în măsura în care furnizorul de cărbune va fi de acord să eşalonăm, încă o dată şi încă o dată plăţile, şi ne va da cărbune. Dacă nu se întâmplă aşa, o vom încheia mai repede, adică atunci când se va termina cărbunele, adică la sfârşitul lui februarie, începutul lui martie. Altă soluţie nu este”, a mai punctat Ovidiu Dumitrecu, directorul general al Termica.       
Doru Mireuţă, preşedintele Sindicatului liber independent de la Termica, a reclamat, printre altele, situaţia financiară grea în care se află firma de termoficare; neplata a 9,8 milioane lei pe care Primăria îi datorează Termica; tergiversarea achitării drepturilor băneşti câştigate de către salariaţi în instanţă, precum şi lipsa măsurilor de protecţie socială pentru agajaţi, în situaţia în care firma din Lunca Sucevei va intră în insolvenţă sau faliment. „Ne confruntăm cu o situaţie deosebit de gravă, societatea fiind la un pas de a intra în faliment”, a reliefat Doru Mireuţă. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Adrem Invest Bucureşti, societate cu care municipalitatea a semnat contractul pentru construirea unei noi centrale termice în cogenerare de înaltă eficienţă, astfel încât să se stabilească data exactă de la care compania bucureştană va asigura agent termic pentru consumatorii suceveni racordaţi la sistemul centralizat.