13 februarie 2013


Termica intră în restructurare
·        Centrala Electrice de Termoficare(CET) va trece în conservare, societatea reprofilându-se doar pe activitatea de transport, distribuire şi furnizare de energie termică în sistem centralizat.
·        Restructurarea va aduce actualizarea tarifului la gigacalorie, în medie un sucevean urmând a plăti lunar cu până la 50 de lei în plus pentru apa caldă, iar pentru căldură chiar şi mai mult.    
Consilierii locali suceveni au aprobat ieri, în şedinţă  extraordinară, programul de restructurare a Termica, precum şi strategia şi programul de funcţionare a capacităţilor energetice de la societatea comercială în cauză. Documentaţia a fost aprobată în Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA), consacrând menţinerea în interiorul societăţii a activităţilor care se justifică din punct de vedere economico-financiar; creşterea eficienţei economice şi asigurarea unui cash-flow stabil; adaptarea structurii organizatorice prin reducerea numărului de nivele ierarhice şi redimensionarea activităţii, precum şi atenuarea problemelor sociale determinate de concedierea colectivă.  Motivele care au condus la măsurile de restructurarea de la Termica contau în amenajarea şi punerea în funcţiune a viitoarei centrale în cogenerare de înaltă eficienţă a Adrem Invest Bucureşti şi trecerea în conservare a Centralei Electrice de Termoficare(CET); reducerea treptată a subvenţiilor acordate pentru consumatorii casnici şi, implicit, diminuarea veniturilor Termica; scăderea cererii de energie termică şi, prin consecinţă, a vânzărilor realizate de către societatea de termoficare; diminuarea încasărilor de pe urma energiei electrice furnizată în sistemul energetic naţional, ca urmare a reglementărilor specifice ale ANRE, dar şi creşterea preţurilor la combustibili energetici. Potrivit iniţiatorilor proiectului de hotărâre, respectiv a reprezentanţilor CL în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termica, prin implementarea programului de restructurare „se creează premisele ca Termica să devină fiabilă şi profitabilă, reprofilându-se pe activitatea de transport, distribuire şi furnizare de energie termică în sistem centralizat”.  Concediaţi colectiv ar urma să fie circa 330 de salariaţi ai societăţii, care ar avea dreptul, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de societate, de ajutoare de concediere în valoare de aproximativ 11.934.000 de lei
 Restructurarea va aduce actualizarea tarifului de producere, transport şi distribuirea a energiei termice în sezonul cald până la nivelul la 570 de lei pe gigacalorie. Directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu, arată că tariful este unul mare, efortul suplimentar financiar lunar mediu pe apartament la apa caldă consumată fiind de 30-40 de lei.  „Sigur că, faţă de situaţia actuală, când se plăteşte mult mai puţin, este o cheltuială suplimentară, dar nu foarte mare. Avem deschiderea şi căutăm şi alte soluţii, inclusiv participarea partenerilor din contractul de concesionare, respectiva Adrem Invest”,  a explicat Ovidiu Dumitrescu.       
La rându-i, primarul Ion Lungu a recunoscut că, la vară,  consumatorii casnici vor achita pentru apa caldă de care vor beneficia cu până la 50 de lei mai mult, adăugând că, la încălzirea apartamentelor, cheltuiala suplimentară urmând fi şi mai mare.  „Pentru perioada verii, putem judeca dacă 40 sau 50 de lei este mult sau puţin, decât să lăsăm Suceava fără căldură. Este un preţ foarte mare pentru încălzire, dar pentru apă caldă efortul este mai mic”, a reliefat edilul şef Ion Lungu.