19 februarie 2013


Conflict de muncă tergiversat, la Termica
Încă din martie 2011, salariaţii societăţii comerciale Termica au declanşat conflictul colectiv de muncă, acesta fiind soluţionat doar parţial. Una dintre revendicări  este cea referitoare la alinierea contractului colectiv pe unitate la prevederilor Contractului colectiv de muncă nr. 640/101/30.10.2009, pe anii 2009-2913, la nivel de grup de unităţi producere, transport şi distribuţie energie termică şi electrică(GUPTDETE). Deoarece, nici măcar pe calea instanţei nu s-a reuşit concretizarea respectivei solicitări, salariaţii şi-au intensificat lupta sindicală.  Aceasta întrucât societatea comercială Termica Suceava va intra, anul acesta, în proces de restructurare, iar salariaţii concediaţi riscă să nu beneficieze de cele mai favorabile măsuri de protecţie socială prevăzute în contactul colectiv de muncă de la nivel de grupuri de unităţi.           
·        În conflictul cu angajatorul, liderii sindicatelor se prevalează de o soluţie definitivă şi irevocabilă dată de Tribunalul Suceava.
 Sindicaliştii de la societatea comercială Termica acuză Consiliul Local Suceava, Primăria Suceava şi conducerea firmei de nerespectarea legislaţiei în vigoare privind contractele colective de muncă. Sindicatul „Energeticianul”, Sindicatul Liber Independent, Sindicatul „Calor” şi Sindicatul „Prometeu” solicită alinierea Contractului colectiv de muncă nr. 25/25/22.02.2010 de la societatea comercială Termica la contractul colectiv de muncă înregistrat la nivel de grupuri de unităţi de producere, transport, distribuţie, energie termică şi/sau electrică(GUPTDETE). Astfel, în conflictul cu angajatorul, liderii sindicatelor reprezentative în cauză se prevalează de o soluţie definitivă şi irevocabilă dată de instanţă, respectiv de Tribunalul Suceava, care, potrivit acestora, ar consacra includerea clauzelor contractului colectiv de muncă pe grupuri de unităţi în contractul colectiv de muncă de la societatea comercială Termica Suceava. În ultima parte a anului trecut, între cei patru lideri de sindicat şi membrii conducerii societăţii comerciale Termica Suceava au avut loc negocieri pe marginea contractului colectiv de muncă pe unitate, cu accent pe includere prevederilor contractului colectiv de muncă pe grupuri de unităţi, însă - susţin liderii de sindicat -, rezultatele acestea nu au fost operate efectiv, prin încheierea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă în derulare. În urma divergenţelor apărute la negocierile din decembrie,  Sindicatul „Energeticianul”, Sindicatul Liber Independent, Sindicatul „Calor” şi Sindicatul „Prometeu” s-au adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, în vederea realizării concilierii.
·        „În esenţă este vorba despre drepturi din contractul exterior, care trebuie, obligatoriu, incluse în contractul interior, pe unitate”.
Soluţia avansată de Inspectoratul Teritorial de Muncă i-a nemulţumit pe sindicalişti, întrucât li s-a pus în vedere că „nu erau în măsură să declanşeze conflictul de muncă, contractul colectiv de muncă fiind în vigoare până în luna decembrie 2013”. Apărându-se, liderii de sindicat consideră că „legiuitorul a prevăzut foarte clar că un conflict de muncă poate fi declanşat inclusiv în timpul negocierilor, dacă nu se ajunge la un consens în ceea ce priveşte elementele supuse negocierii”. „Dacă legiuitorul, prin Legea nr. 62/2011 a dialogului social, ar fi stipulat că, existând deja un contract colectiv de muncă încheiat şi în derulare - eliminată ar fi oricare posibilitate de negociere anuală -, atunci sindicaliştii ar fost lipsiţi de orice cale de atac”, este de părere liderul Sindicatului „Prometeu” de la societatea comercială Termica, Iordănel Secrieru. Acesta susţine poziţia adoptată de către toate sindicatele implicate, punând în vedere că, din punctul său de vedere, „conflictul de muncă a fost declanşat şi că există conflict de muncă la Termica Suceava”. Sindicatele s-au adresat şi Ministerului Muncii, Iordănel Secrieru susţinând că hotărârea instanţei amintită este opozabilă societăţii comerciale Termica. Astfel, în art. 1, al contractului colectiv de muncă pe unitate se prevede expres că acesta este negociat în baza contractului colectiv de muncă pe grupuri de unităţi, condiţii în care sindicaliştii rămân pe poziţii solicitând renegocierea includerii prevederilor acestuia din urmă între clauzele contractului colectiv de muncă de la Termica Suceava.  Iordănel Secrieru întăreşte că, sindicatele, în instanţă, au obţinut o hotărâre prin care se spune că, contractul colectiv de muncă pe grup de unităţi de producere, transport, distribuţie, energie termică şi/sau electrică se aplică contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. Această solicitare ar fi fost făcută încă din martie 2011, moment la care a fost debutat conflictul de muncă în cauză, în esenţă fiind vorba despre „drepturi din contractul exterior, care trebuie, obligatoriu, incluse în contractul interior, pe unitate. Or, lucrul acesta nu s-a făcut”.
 La ITM nu s-a înregistrat niciun act adiţional de modificare a Contractului colectiv de muncă
 Pe de altă parte, conform Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, pe marginea contractul colectiv de muncă de la societatea comercială Termica Suceava, la această instituţie este înregistrată o sesizare privind neaplicarea integrală a prevederilor Legii nr.130/1996, abrogată de Legea nr. 62/ 2011, cât şi referitoare la  nerespectarea integrală a contractului colectiv de muncă nr. 640/101, încheiat în 30 octombrie 2009, şi valabil pentru anii 2009-2013, la nivel de grup de unităţi producere, transport, distribuţie, energie termică şi electrică. Oficialii ITM precizează că, în momentul înregistrării contractului colectiv de muncă, părţile au fost anunţate în scris asupra consecinţelor şi răspunderilor juridice care decurg în cazul nerespectării prevederilor legale şi că acestea le revin în totalitate. La fel, Legea nr. 130/1996 fiind abrogată, noul act normativ în materie, Legea nr. 62  din 10 mai 2011, prevede, la art. 152, alin(2), că nerespectarea clauzelor cuprinse în contractul colectiv de muncă se reglementează în instanţă, nemaifăcând obiectul unui conflict de muncă, ci devenind litigiu de muncă între cele două părţi. Inspectoratul Teritorial de Muncă consideră, de asemenea, că, în conformitate cu art. 164 din Legea nr. 62/2011, conflictele de muncă nu se pot derula pe perioada contractului colectiv de muncă. Inspectorul şef Romeao Butnariu iterează că modificările aduse contractului colectiv de muncă se consemnează printr-un act adiţional care trebuie semnat de toate părţile care încheie contractul colectiv de muncă, după care acesta este transmis în scris organului competent pentru înregistrare. „Până în prezent, însă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă nu s-a înregistrat niciun act adiţional de modificare a Contractului colectiv de muncă nr. 25/25/22.02.2010 de la societatea comercială Termica”, precizează şeful ITM. Romeo Butnariu aminteşte că,  în martie 2011, salariaţii societăţii comerciale Termica au declanşat conflictul colectiv de muncă, acesta fiind soluţionat parţial. Una dintre revendicări a fost alinierea la clauzele şi respectarea prevederilor Contractului colectiv de muncă nr. 640/101/30.10.2009, pe anii 2009-2913, la nivel de grup de unităţi producere, transport şi distribuţie  energie termică şi electrică, chiar dacă această revendicare nu făcea subiectul unui conflict de muncă.  În urma acestuia contract, nu s-a intervenit cu nicio modificare în contractul colectiv de muncă.
·        Sindicaliştii au cerut drepturi interzise societăţilor subvenţionate şi cu pierderi.
În cele din urmă, conducerea societăţii Termica, prin directorul general Ovidiu Dumitrescu, susţine că toate drepturile negociate şi prevăzute în Contractul colectiv de muncă înregistrat la nivel de grupuri de unităţi de producere, transport, distribuţie, energie termică şi/sau electrică au fost deja „acoperite şi acordate”. Însă, recunoaşte Ovidiu Dumitrescu, actul adiţional la contractul colectiv de muncă de la Termica nu a fost încheiat. „Aceasta întrucât, în procedura de negociere a cererilor de modificare a contractului colectiv de muncă, care permite negocierea unor drepturi salariale, s-au solicitat, de către sindicalişti, şi alte modificări, care implică creşterea fondului de salarizare, drepturi salariale pe care, în cazul societăţilor care au pierderi şi primesc subvenţii, Legea bugetului de stat pe 2012 le interzice”, a explicat directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Aşa după cum rezultă din Programul de restructurare al societăţii, renunţarea la producerea a energiei electrice şi energiei termice în cogenerare în Centrala Electrică de Termoficare(CET), precum şi la  activităţile conexe, va duce la desfiinţarea locurilor de muncă în cauză. Astfel, concediaţi colectiv ar urma să fie circa 330 de salariaţi, care ar avea dreptul, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de societate, de ajutoare de concediere în valoare de aproximativ 11.934.000 de lei. Acesta înseamnă că, în medie, fiecare disponibilizat colectiv de la Termica ar putea primi salarii compensatorii de peste 36.000 de lei.