11 februarie 2013


Cătălin Nechifor, şeful CJ Suceava:
Contestarea de către PDL a bugetului de stat la Curtea Constituţională pune în pericol pe bolnavii de inimă   
·        „Pentru că nu se poate încheia contractul cadru cu Casa de Asigurări, avem câteva zone fierbinţi, inclusiv la ceea ce însemnă tratamentul şi intervenţia în situaţiile de infarct acut”, arată şeful administraţie judeţene sucevene.
·         Bugetul judeţean ar putea fi aprobat abia în martie, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp. 
Întârzierea promulgării Legii bugetului de stat pe anul 2013, ca urmare a contestaţiei făcute la Curtea Constituţională de către parlamentarii PDL, este de natură să creeze reale probleme sistemului de sănătate. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, reliefează că în lipsa prevederilor bugetare, spitalele nu pot încheia contractele cadru cu casele de asigurări sociale de sănătate, unităţile sanitare în cauză, ca şi altele, dealtfel, rămânând fără finanţare. Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, există riscul imposibilităţii asigurării tratamentului şi intervenţiei în cazurile de infarct acut. „Eu cred că PDL face un joc de imagine care este împotriva României. Din caza întârzierii promulgării Legii bugetului de stat, avem o chestiune deosebit de gravă la Spitalul Judeţean Suceava, unde, din păcate nu se poate încheia contractul cadru cu Casa de Asigurări Sociale de Sănătate. Suntem într-o situaţie limită, nu ştiu în ce condiţii vom mai putea funcţiona, pentru că avem câteva zone fierbinţi, inclusiv la ceea ce însemnă tratamentul şi intervenţia în situaţiile de infarct acut. Banii pe care acum îi avem disponibili nu mai ajung decât pentru o perioadă scurtă de timp, iar în lipsa unui contract cadru cu Casa, s-ar putea să fim nevoiţi să nu putem rezolva toate cazurile care apar în judeţ”, evidenţiază Nechifor.    
Tot din această cauză, la Direcţia Generală de Asistenţă Publică şi Protecţia Drepturilor Copilului nu pot fi declanşate procedurile de achiziţie publică, iar în cazul proiectelor europene nu se fac plăţi către firmele câştigătoare a licitaţiilor. La fel, blocarea bugetului la nivel naţional împiedică declanşarea procedurii pentru întreţinerea şi repararea drumurilor judeţene, existând pericolul ca, din cauza etapelor multiple şi eventualelor contestaţii, să se intre în iarnă fără un operator desemnat.           
Soluţia contestaţiei PDL la Curtea Constituţională ar putea fi dată pe 24 februarie. În acest context, Legea bugetului de stat va trebui promulgată de preşedintele Traian Băsescu,  după care vor urma 5 zile pentru comunicarea, de la Ministerul de Finanţe către Direcţia Generală a Finanţelor Publice a sumelor exacte, corelate cu gradul de încasare a veniturilor, şi încă 5 zile pentru aducerea prevederilor bugetare la cunoştinţa contribuabililor suceveni.  În aceste condiţii, bugetul judeţean ar putea fi aprobat abia în martie, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp.  
„Aceasta înseamnă că s-ar putea să ne trezim în situaţia în care bugetul consolidat al judeţului, inclusiv cu sumele pentru echilibrarea bugetelor autorităţilor publice locale, ar putea fi aprobat abia în martie. Aceasta va crea foarte multe neplăceri, inclusiv la nivelul autorităţilor locale”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.