12 februarie 2013


Termica sistează alimentarea cu căldura a 15 scări de bloc rău platnice
·        În cazul în care sucevenii nu-şi vor plăti datoriile, în frig vor rămâne 16 şcoli, colegii şi licee, 6 grădiniţe, o creşă, o bună parte a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi căminele Universităţii „Ştefan cel Mare”.
·        „S-a ajuns la nişte sume care, efectiv, înspăimântă. Trebuie făcută o strategie, pentru că bulgărele se rostogoleşte şi nu o să-l mai putem controla”, avertizează primarul Ion Lungu.
În cursul acestei săptămâni, Termica Suceava va proceda la debranşarea de la sistemul de alimentare cu energie termică a 15 scări de bloc. Anunţul este făcut de către directorul general al firmei de termoficare, Ovidiu Dumitrecu, care a precizat că alţi 77 de proprietari au solicitat debranşarea individuală. Dumitrescu le-a cerut şefilor de asociaţii de proprietari să-şi dea concursul alături de Termica, în efortul de a încasa de sumele datorate de populaţie. „Datoriile pe care, l-a rândul nostru, le avem la furnizorul de cărbune sunt foarte mari. Pe de altă parte, stocurile sunt foarte mici şi nu avem lichidităţi pentru a duce, în continuare, cărbune. Cu cărbunele pe care îl avem în curte şi cel din gara de la Dorneşti - care este posibil să vină, dar şi să nu vină - vom rezolva problema până la începutul lunii martie”, a explicat directorul general al Termica. Acesta a pus în vedere că, pentru a se putea asigura încălzirea şi în luna martie, în fiecare săptămână trebuie adunate 2,35 de milioane de lei. Banii ar avea drept sursă, în proporţie de 50%, încasările Termica în contul energiei electrice furnizate în sistemul energetic naţional, consumatorilor casnici revenindu-le o medie de plată săptămânală de 1 milion de lei. Ovidiu Dumitrescu a avertizat că pericolul încetării furnizării agentului termic pentru încălzire este real, caz în care în frig vor rămâne 16 şcoli, colegii şi licee, 6 grădiniţe, o creşă, o bună parte a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi căminele Universităţii „Ştefan cel Mare”. Aceasta în ciuda faptului că unităţile amintite sunt cu plata la zi, la cele mai multe dintre ele contravaloarea facturilor fiind achitată de la bugetul local. Primarul Ion Lungu a dat ca exemplu de rău platnici pe Asociaţia nr. 41, cu 449 de apartamente, suma medie datorată pe apartament fiind 2.400 de lei. Edilul şef a făcut o comparaţie cu gruparea de asociaţii 23+27 din cartierul Obcini, care, la 2100 de apartamente, are o medie de restanţe de mai puţin de 500 de lei pe fiecare apartament. „S-a ajuns la nişte sume care, efectiv, înspăimântă. Trebuie făcută o strategie, pentru că bulgărele se rostogoleşte şi nu o să-l mai putem controla. Eu ştiu că sunt probleme financiare la toată lumea, dar există şi multă indolenţă”, a  subliniat şeful municipalităţii, Ion Lungu.