01 februarie 2013


Termen prelungit pentru depunerea proiectelor de modernizare a exploataţiilor şi creşterea valorii adăugate a produselor agricole  

Termenul limită pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 1.2.1 „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi Măsurii 1.2.3 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” se prelungeşte. Anunţul este făcut de directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit(OJPDRP), Mihai Moraru, care precizează că, pentru sesiunea care a debutat pe 26 noiembrie 2012, data limită pentru înaintarea documentaţiilor este 15 februarie 2013. Potrivit lui Moraru, fermierii interesaţi se află în faţa celei de a zecea sesiuni pentru Măsura 1.2.1 „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi a celei de douăsprezecea, în cazul Măsurii 1.2.3 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”.

Beneficiarii eligibili pentru  sprijinul acordat prin Măsura 1.2.1 „Modernizarea exploataţiilor agricole” sunt fermierii definiţi conform Planului Naţional pentru Dezvoltare Rurală(PNDR) ca fiind persoane fizice sau juridice, care practică, în principal, activităţi agricole, a căror exploataţie are o dimensiune egală sau mai mare de 2 UDE. O unitate de dimensiune economică are o valoare de 1.200 euro, solicitanţii trebuind să fie înregistraţi în Registrul fermelor, respectiv Registrul agricol. Măsura 1.2.3 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” sprijină proiecte pentru realizarea de investiţii în cadrul micro-întreprinderilor de procesarea şi marketingul produselor agricole, unităţi care procesează materii prime. Cuantumul sprijinului este de 50% din valoarea eligibilă a investiţiei, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 3 milioane de euro pe proiect, pentru investiţiile care aparţin unei forme asociative şi care îi servesc pe membrii acesteia.