06 februarie 2013


Volum de muncă mare şi lucrători insuficienţi la Oficiul de Cadastru 
·        Deplasările în teren sunt cu greu acoperite ca urmare a reorganizării şi restructurării, instituţia confruntându-se şi cu uzura avansată a unor echipamente utilizate în mod frecvent.
·        Aplicarea legii fondului funciar continuă, completate fiind 1.253 de titluri de proprietate pentru terenuri agricole şi 252 pentru terenurile cu vegetaţie forestieră.
În judeţul Suceava, eliberarea titlurilor de proprietate continuă şi la 22 de ani de la apariţia primului act normativ care reglementează restituirea terenurilor, respectiv Legea nr. 18/1991 a fondului funciar. Astfel, conform directorului executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Vasile Mocanu, anul trecut verificate au fost mai multe fişe proces-verbal de punere în posesie, redactate fiind 1.505 de titluri de proprietate. În consecinţă, completate au fost 1.253 de titluri de proprietate pentru terenuri agricole şi 252 pentru terenurile cu vegetaţie forestieră. În cauză este suprafaţa totală de 3.712 hectare, dintre care 1.625 de hectare de terenuri cu destinaţie agricolă şi alte 2.087 de hectare de suprafeţe cu vegetaţie forestieră. Şeful OJCPI informează că, în anul 2012, au fost analizate şi documentaţiile pentru scoaterea din circuitul agricol, emise fiind 147 de avize, dintre care 4 avize cu caracter temporar. Lucrătorii specializaţi ai OJCPI au verificat, de asemenea, 15.449 de dosare pentru înscrierea în cartea funciară a imobilelor, precum şi 2.483 de documentaţii de înscriere a construcţiilor, a extinderii sau desfiinţării acestora. În cadrul etapei I Moara a proiectului CESAR, de înregistrare sistematică a terenurilor, consemnate au fost 2.613 contestaţii referitoare la imobilele din lucrarea de cadastru general, până la finele lui 2012 efectuându-se verificări la 721 de imobile. Specialiştii OJCPI s-au orientat şi înspre etapa a II-a proiectului, care vizează comunele Dărmăneşti, Dorna Candrenilor, Frumosu şi Mănăstirea Humorului, pregătite fiind titlurile de proprietate pentru 42.500 de imobile. Potrivit directorului executiv Mocanu, volumul de muncă este unul mare, drept pentru care s-au ivit şi unele dificultăţi. „Dintre problemele întâmpinate, menţionăm dificultăţile cu deplasările în teren, ca urmare a carenţelor de personal rezultate din reorganizarea şi restructurarea OCPI. De asemenea, vorbim şi despre uzura avansată a unor categorii de echipamente utilizate curent în fluxul de lucru, precum staţii de lucru şi echipamente de printare”, a declarat Vasile Mocanu, director  executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.