15 februarie 2013


Ajutorul de 100 de lei pentru hectarul afectat de secetă vine cu întârziere la circa 15.000 de fermieri  
·        Dat fiind faptul că Legea bugetului de stat va fi promulgată după 24 februarie, banii ar putea ajunge în conturile fermierilor abia înspre începutul lunii martie.     
Fermierii suceveni care nu au primit încă sprijinul financiar pentru culturile afectate de secetă în anul agricol trecut vor intra în posesia banilor cuveniţi în viitorul apropiat. Anunţul este făcut de directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Suceava, Vasile Schipor, care precizează că, Ministerul Agriculturii a comunicat în teritoriu că în bugetul de stat pe 2013 au fost prinse sumele necesare plăţilor restante. La nivelul judeţului Suceava, necesarul pentru circa 15.000 de îndreptăţiţi ar fi de circa 3,5 milioane de lei, Schipor cerându-le agricultorilor beneficiari să verifice dacă conturile deschise la unităţile bancare mai sunt funcţionale. Anul trecut, sprijinul de minimis a ajuns la circa 16.000 de fermieri, pentru care s-au achitat aproximativ 4,2 milioane de lei. Dat fiind faptul că Legea bugetului de stat va fi promulgată după 24 februarie, banii ar putea ajunge în conturile fermierilor abia înspre începutul lunii martie.     
 Sprijinul financiar are valoarea de 100 de lei pe hectar şi se acordă pentru suprafeţele agricole în teren arabil de minim 1 hectar şi maxim 10 hectare, excluse fiind păşunile şi fâneţele. Beneficiarii sunt producătorii agricoli din sectorul vegetal care beneficiază de subvenţiile pe suprafaţă acordate prin intermediul centrelor locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA). Este vorba despre persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi economice etc. O condiţie esenţială este aceea ca solicitanţii să nu-şi înstrăineze terenurile în următorii 3 ani. Plăţile efective au debutat la 1 noiembrie, operându-se în funcţie de ordinea de analizare şi aprobare a dosarelor.