05 februarie 2013


Anul trecut,
Aproape 130 de lucrători la negru
·        Amenzile date de inspectorii de muncă la cei 91 de agenţi economici în neregulă se ridică la 1,16 milioane de lei.
În 2012, inspectorii de muncă suceveni au controlat 3.508 de unităţi, sancţionaţi fiind 1.401 de angajatori, anunţă şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Romeo Butnariu. Potrivit inspectorului şef,  în perioada la care facem referire, ca urmare a controalelor efectuate s-au aplicat 2.464 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare este de 1,74 milioane de lei.
Cu prilejul verificărilor, inspectorii ITM au depistat 91 angajatori care au primit la muncă persoane fără forme legale de angajare. La operatorii economici cu pricina desfăşurau o activitate, fără a avea contact individual de muncă, 128 de lucrători. Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă, dintre aceştia 57 erau femei, iar 71 bărbaţi, amenzile date ridicându-se la 1,16 milioane de lei. Pentru alte deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii ITM au aplicat sancţiuni contravenţionale de 437.500 lei. „Prioritare pentru inspectorii de muncă au fost depistarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale, atât prin activităţi de control planificate, cât şi prin acţiuni inopinate, pe timp de zi sau noapte, pe zone sau pe profiluri de activităţi”, a declarat inspectorul şef Romeo Butnariu.