14 februarie 2013


Sanitar-veterinarii suceveni au dat 69 de ordonanţe de interzicere a activităţii unor operatori economici  
·        Anul trecut au fost înregistrate 477 de noi unităţi de  industria alimentară.
Monitorizarea şi verificarea acţiunilor prevăzute în Programul Naţional Cadru de Inspecţie şi Control(PNCIC), în vederea păstrării indemnităţii teritoriului judeţului Suceava la bolile infecto-contagioase majore, prevenirii apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi realizării siguranţei alimentelor constituie preocupări majore ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, subliniază şeful instituţiei, Octavian Ilisoi.  Astfel, în urma verificărilor de anul trecut, au fost sancţionaţi contravenţional 40 agenţi economici, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 150.000 lei.
„Faptele pentru care aceştia au fost sancţionaţi au fost legate de nerespectarea condiţiilor de igienă şi pentru siguranţa alimentelor la manipularea produselor alimentare, nerespectarea condiţiilor la depozitarea produselor alimentare, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare expuse spre comercializare şi lipsa documentelor sanitar veterinare in cazul transporturilor de animale”, precizează şeful DSVSA Suceava, accentuând că, în cursul anului 2012, au fost emise  69 de ordonanţe de interzicere şi 16 ordonanţe de suspendare a unor activităţi supuse controlului sanitar-veterinar. Şeful DSVSA, Octavian Ilisoi  mai precizează că, în anul anterior, au fost înregistrate 477 de unităţi din  industria alimentară, respectiv 6 unităţi de carne şi produse din carne; 21 de unităţi de lapte şi produse din lapte; 5 unităţi de miere; o unitate de ouă; 202 de unităţi de alimentaţie publică şi 209 unităţi de comercializare a alimentelor. De asemenea, au fost înregistrate 220 de unităţi  pentru vânzare directă. Pe de altă parte, în anul 2012 au fost supuse controlului sanitar veterinar 13.018 de tone de carne congelată, 353 de tone de carne de pasăre, 10.227 tone de preparate din carne şi 18.058 hectolitri de lapte.