Sanitar-veterinarii
suceveni au dat 69 de ordonanţe de interzicere a activităţii unor operatori
economici
·
Anul
trecut au fost înregistrate 477 de noi unităţi de industria alimentară.
Monitorizarea şi
verificarea acţiunilor prevăzute în Programul Naţional Cadru de Inspecţie şi
Control(PNCIC), în vederea păstrării indemnităţii teritoriului judeţului
Suceava la bolile infecto-contagioase majore, prevenirii apariţiei de
toxiinfecţii alimentare şi realizării siguranţei alimentelor constituie preocupări
majore ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, subliniază
şeful instituţiei, Octavian Ilisoi. Astfel,
în urma verificărilor de anul trecut, au fost sancţionaţi contravenţional 40
agenţi economici, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 150.000 lei.
„Faptele pentru
care aceştia au fost sancţionaţi au fost legate de nerespectarea condiţiilor de
igienă şi pentru siguranţa alimentelor la manipularea produselor alimentare, nerespectarea
condiţiilor la depozitarea produselor alimentare, etichetarea necorespunzatoare
a produselor alimentare expuse spre comercializare şi lipsa documentelor
sanitar veterinare in cazul transporturilor de animale”, precizează şeful DSVSA Suceava, accentuând
că, în cursul anului 2012, au fost emise
69 de ordonanţe de interzicere şi 16 ordonanţe de suspendare a unor activităţi
supuse controlului sanitar-veterinar. Şeful DSVSA, Octavian Ilisoi mai precizează că, în anul anterior, au fost înregistrate
477 de unităţi din industria alimentară,
respectiv 6 unităţi de carne şi produse din carne; 21 de unităţi de lapte şi
produse din lapte; 5 unităţi de miere; o unitate de ouă; 202 de unităţi de alimentaţie
publică şi 209 unităţi de comercializare a alimentelor. De asemenea, au fost înregistrate
220 de unităţi pentru vânzare directă. Pe de altă parte, în anul 2012 au
fost supuse controlului sanitar veterinar 13.018 de tone de carne congelată,
353 de tone de carne de pasăre, 10.227 tone de preparate din carne şi 18.058
hectolitri de lapte.