05 februarie 2013


După mai multe ratări şi amânări,
  Sucevenii vor plăti impozite şi taxe locale majorate cu 16 la sută 
·        Deja avem consecinţe la Primăria municipiului, pentru că, cetăţenii sunt bulversaţi şi nu mai ştiu ce au de făcut”, a precizat primarul Ion Lungu.
·        „O hotărâre de respingere a acestui proiect ar fi revocată imediat sau atacată în contencios administrativ de către Prefectură”, a atenţionat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Consilierii locali suceveni au aprobat, ieri, abia la şasea strigare, nivelul  definitiv al dărilor locale pe 2013. Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, acestea sunt majorate cu 16%, reprezentând actualizarea cu indicele inflaţiei din ultimii 3 ani. Încă din start, consilierii PDL au anunţat că nu vor vota proiectul de hotărâre, primarul Ion Lungu accentuând că Ordonanţa Guvernului nr. 8 din 2013, de modificarea Codului Fiscal, prevede imperativ că deliberativele locale care nu au procedat la majorare sunt obligate să adopte noi hotărâri de actualizare a dărilor şi impozitelor locale cu 16%. Însă, în cauză se află doar administraţiile locale care au înregistrat arierate la  finele lunii decembrie 2012. „Nu trebuie să mai politizăm acest subiect, având în vedere că deja avem consecinţe la Primăria municipiului, pentru că,  cetăţenii sunt bulversaţi şi nu mai ştiu ce au de făcut. Mulţi ne-au sunat, aşteptând să luăm o decizie”, a declarat edilul şef.             
Pe de altă parte, viceprimarul Ovidiu Doroftei a atenţionat că o hotărâre de nemajorare a taxelor şi impozitelor locale nu va trece de controlul legalităţii actelor administrative, Instituţia Prefectului urmând a cerere revocarea acesteia sau chiar să o atace la instanţa de contencios administrativ. „Legea nu este negociabilă, cu atât mai puţin în acest cadru şi în acest for. Nu este loc de campanie electorală, demagogie, populism sau politicianism, fiind vorba despre respectarea unei prevederi legale. Cine votează împotriva legii, îşi va suma acest lucru. Însă, o hotărâre de respingere a acestui proiect ar fi revocată imediat sau atacată în contencios administrativ de către Prefectură”, a subliniat Doroftei. Până la urmă, proiectul de hotărâre a trecut cu 12 voturi „pentru” şi altele 7 „împotrivă”.          
Ultima dată, aleşii au votat amânarea luării unei decizii, în perioada trecută de  joi şi până ieri, aceştia trebuind să se edifice asupra măsurii şi a vota în cunoştinţă de cauză. La acea dată, consilierii suceveni au procedat la diminuarea taxei de ecologizare de la 4 lei pe lună şi persoană, la  3 de persoană pe lună, demersul fiind de natură să compenseze creşterea cu 16% a nivelului impozitelor şi taxelor locale. Astfel, după şedinţa de ieri, pentru un apartament cu 2 camere, creşterea este de la 104 lei, la 122 de lei; la unul cu 3 camere, de la 150 de lei la 175 de lei, iar în cazul unui apartament cu 4 camere, majorarea este de la 174 de lei la 202 lei.