06 februarie 2013


Anul trecut,
Cel mai mic număr de accidente mortale de muncă din 2007 încoace 
·        În 2012, s-au înregistrat şi cercetat un total de 59 de accidente de muncă, cu 29 mai puţine astfel de evenimente decât în 2011.
·        Cele mai multe victime le fac industria prelucrării lemnului, construcţiile, transporturile şi exploatarea forestieră.
Serviciul control securitate şi sănătate în muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava a avut, pe parcursul anului trecut,  1.573 acţiuni de control, în urma cărora s-au stabilit 3.642 măsuri de remediere a neconformităţilor, face public directorul executiv al instituţiei sucevene, Romeo Butnariu. „Activităţile desfăşurate de către compartimentul de securitate şi sănătate în muncă au avut drept scop principal reducerea numărului accidentelor de muncă”, relevă Butnariu. 
Şeful ITM informează că, în anul 2012, inspectorii de muncă suceveni au înregistrat şi cercetat un total de 59 de accidente de muncă, cu 29 mai puţine decât în 2011, când s-a consemnat cel mai mare număr de astfel de nefericite evenimente din 2007 încoace. Anul trecut, ca urmare a accidentelor de muncă şi-au pierdut viaţa 6 persoane, acesta fiind cel mai mic număr de decese legate de muncă din perioada anilor 2007-2012. De asemenea, pe toată durata anului trecut, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava au fost înregistrate 53 de accidente cu pierderea temporară a capacităţii de muncă,  număr mai mic decât în 2011, când s-au petrecut 66 de astfel de evenimente. Potrivit şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, cei mai mulţi accidentaţi provin din industria prelucrării lemnului şi din domenii precum construcţiile, transporturile şi exploatarea forestieră. Inspectorul şef Romeo Butnariu a mai arătat că, în urma neregulilor constatate pe parcursul descinderilor din 2012, s-au aplicat 2.654 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 663.500 lei. Pentru abateri grave de la legislaţie, în 12 cazuri s-au aplicat şi sancţiuni complementare de sistare a activităţii agenţilor economici verificaţi sau a unor echipamente cu risc. Totodată, lucrătorii ITM au înaintat, instituţiilor competente, 3 propuneri de începere a urmăririi penale. În cadrul din cadrul Serviciului control securitate şi sănătate în muncă al ITM îşi desfăşară activitatea 14 inspectori.