11 februarie 2013


Carnea de cal din judeţul Suceava a ajuns cu acte în regulă la intermediarul din Bulgaria
·        Abatorul autorizat al Nicşan Călineşti a exportat, din 2011 şi până în prezent, peste 2,5 milioane de kg de carne de cal cu acte în regulă, şeful DSVSA, Octavian Ilisoi opinând că la originea scandalului internaţional ar sta o firmă franceză.  
·        „Din România nu se poate merge cu acte false, la fiecare abator existând, ca şi la Călineşti,  2 medici veterinari, care exercită controlul”, susţine Ilisoi.  
La solicitarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe fondul scandalului internaţional al cărnii de cal folosită ca substitut pentru carnea de vită, sanitar-veterinarii suceveni au verificat singurul abator autorizat din judeţul Suceava, cel al societăţii comerciale Nicşan Călineşti.
Potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Octavian Ilisoi, în perioada care a trecut din acest an, la unitatea respectivă au fost sacrificaţi 422 de cai, rezultând 5,05 de tone de carne, iar primul export a fost făcut în Italia. În 2011, la abatorul Nicşan au fost supuşi sacrificării 4.467 de cai, în cantitate de 1,306 milioane kg de carne, iar în 2012, s-au abatorizat 3.655 de cabaline, cu o cantitate de 1,208 milioane kg de carne. „Este o firmă autorizată cu ştampilă ovală pentru comerţ intra-comunitar. În mare parte societatea face export în Bulgaria, acolo având contractele principale. Pentru că nu este nevoie de certificare, decât doar atunci când organismele europene cer în mod expres acest lucru, am controlat deja documentele de monitorizare transport de la această unitate, transportarea făcându-se de către transportatori autorizaţi, cu vitrine frigorifice. Astfel, am vrut să vedem dacă în acte nu s-a trecut carne de vită în loc de carne de cabalină”,  a declarat Ilisoi. Octavian Ilisoi, este categoric, reliefând că toată carnea din judeţul Suceava a ajuns la intermediarul din Bulgaria în calitatea originară a acesteia, adică cea de carne de cabalină. Directorul executiv al DSVSA Suceava opinează că, în acte, substituirea cu carne de vită a fost operată la firmele din Franţa. „Acest transfer s-ar fi putut  face în Franţa. Când a ajuns acolo, firma care a făcut prelucrarea  a procedat la o combinaţie de documente. Din România nu se poate merge cu acte false, la fiecare abator existând, ca şi la Călineşti,  2 medici veterinari, care exercită controlul. Pentru cunoscători, diferenţa dintre carnea de cal şi carnea de vită este una evidentă, de ceea cred că cei în cauză au vrut să arunce anatema asupra românilor. Carnea de cal este cu 60% mai ieftină decât cea de bovină, de aceea au preferat să folosească la lasagna carnea de cal. Noi am urmărit trasabilitatea, toată carnea a plecat în Bulgaria, iar cei de acolo ne-au confirmat atât cantitatea, cât şi faptul că în documente figura carne de cal”, a explicat şeful DSVSA Suceava, care a precizat că firma din ţara vecină este un intermediar, având contracte cu Italia şi alte ţări din vest. Potrivit lui Octavian Ilisoi, carnea de cal este una curată, sănătoasă, consumându-se frecvent mai ales în Italia. Crescătorii de cai pentru îngrăşat şi sacrificat există, spre exemplu, în Ungaria şi Italia, carnea din rasa semi-grea din România  fiind considerată, de asemenea, propice consumului. În ţara noastră sunt sacrificaţi caii care îşi pierd „capacitatea de muncă” din cauza vârstei înaintate sau accidentelor grave, precum şi exemplarele suferinde de anemie infecţioasă ecvină, o boală netransmisibilă la om. În momentul de faţă, în judeţul Suceava nu există niciun focar de anemie infecţioasă la cabaline, în cursul acestei luni, pentru depistarea unor eventuale noi cazuri, făcându-se recoltări de probe de sânge.