Carnea de cal din judeţul Suceava a ajuns cu
acte în regulă la intermediarul din Bulgaria
·
Abatorul
autorizat al Nicşan Călineşti a exportat, din 2011 şi până în prezent, peste
2,5 milioane de kg de carne de cal cu acte în regulă, şeful DSVSA, Octavian
Ilisoi opinând că la originea scandalului internaţional ar sta o firmă franceză.
·
„Din
România nu se poate merge cu acte false, la fiecare abator existând, ca şi la
Călineşti, 2 medici veterinari, care
exercită controlul”, susţine Ilisoi.
La solicitarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, pe fondul scandalului internaţional al cărnii de cal folosită ca
substitut pentru carnea de vită, sanitar-veterinarii suceveni au verificat singurul
abator autorizat din judeţul Suceava, cel al societăţii comerciale Nicşan
Călineşti.
Potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Octavian Ilisoi, în perioada
care a trecut din acest an, la unitatea respectivă au fost sacrificaţi 422 de
cai, rezultând 5,05 de tone de carne, iar primul export a fost făcut în Italia.
În 2011, la abatorul Nicşan au fost supuşi sacrificării 4.467 de cai, în
cantitate de 1,306 milioane kg de carne, iar în 2012, s-au abatorizat 3.655 de
cabaline, cu o cantitate de 1,208 milioane kg de carne. „Este o firmă
autorizată cu ştampilă ovală pentru comerţ intra-comunitar. În mare parte
societatea face export în Bulgaria, acolo având contractele principale. Pentru
că nu este nevoie de certificare, decât doar atunci când organismele europene
cer în mod expres acest lucru, am controlat deja documentele de monitorizare
transport de la această unitate, transportarea făcându-se de către
transportatori autorizaţi, cu vitrine frigorifice. Astfel, am vrut să vedem
dacă în acte nu s-a trecut carne de vită în loc de carne de cabalină”, a declarat Ilisoi. Octavian Ilisoi, este
categoric, reliefând că toată carnea din judeţul Suceava a ajuns la intermediarul
din Bulgaria în calitatea originară a acesteia, adică cea de carne de cabalină.
Directorul executiv al DSVSA Suceava opinează că, în acte, substituirea cu
carne de vită a fost operată la firmele din Franţa. „Acest transfer s-ar fi
putut face în Franţa. Când a ajuns acolo,
firma care a făcut prelucrarea a
procedat la o combinaţie de documente. Din România nu se poate merge cu acte
false, la fiecare abator existând, ca şi la Călineşti, 2 medici veterinari, care exercită controlul.
Pentru cunoscători, diferenţa dintre carnea de cal şi carnea de vită este una
evidentă, de ceea cred că cei în cauză au vrut să arunce anatema asupra
românilor. Carnea de cal este cu 60% mai ieftină decât cea de bovină, de aceea
au preferat să folosească la lasagna carnea de cal. Noi am urmărit
trasabilitatea, toată carnea a plecat în Bulgaria, iar cei de acolo ne-au
confirmat atât cantitatea, cât şi faptul că în documente figura carne de cal”, a
explicat şeful DSVSA Suceava, care a precizat că firma din ţara vecină este un
intermediar, având contracte cu Italia şi alte ţări din vest. Potrivit lui
Octavian Ilisoi, carnea de cal este una curată, sănătoasă, consumându-se
frecvent mai ales în Italia. Crescătorii de cai pentru îngrăşat şi sacrificat
există, spre exemplu, în Ungaria şi Italia, carnea din rasa semi-grea din
România fiind considerată, de asemenea,
propice consumului. În ţara noastră sunt sacrificaţi caii care îşi pierd „capacitatea
de muncă” din cauza vârstei înaintate sau accidentelor grave, precum şi
exemplarele suferinde de anemie infecţioasă ecvină, o boală netransmisibilă la
om. În momentul de faţă, în judeţul Suceava nu există niciun focar de anemie
infecţioasă la cabaline, în cursul acestei luni, pentru depistarea unor
eventuale noi cazuri, făcându-se recoltări de probe de sânge.