07 februarie 2013


Boli profesionale în extracţia mineralelor şi activitatea forestieră
·        Cincisprezece suceveni au fost confirmaţi, anul trecut, cu silicoze, fibroze pulmonare şi bronşite profesionale.
·        Peste 4,65 milioane de lei de lei a alocat Casa Judeţeană de Pensii din bugetul pentru reabilitarea medicală a accidentaţilor şi îmbolnăviţilor la locul de muncă.
Plăţi de 4,65 milioane de lei a făcut,  în 2012, Casa Judeţeană de Pensii Suceava din bugetul de asigurări sociale pentru accidente de muncă sau o îmbolnăvire profesională. Încasările au fost însă de doar 2,65 milioane de lei, ceea ce înseamnă că de la contribuabili s-au adunat cu 2 milioane de lei mai puţin faţă de necesarul de plată a beneficiilor sociale de care au parte asiguraţii.  Potrivit directorului executiv Camelia Chitul în anul 2012, la instituţia suceveană au fost înregistrate la 78 de accidente de muncă, dintre care 12 au fost urmate de decesul persoanei asigurate, majoritatea în construcţii şi prelucrarea lemnului. Pe de altă parte, în perioada 1 ianuarie–31decembrie 2012 consemnate au fost şi 15 cazuri de boli profesionale confirmate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Cele mai numeroase dintre acestea din urmă sunt silicoze, fibroze pulmonare şi bronşite profesionale, urmare a activităţilor din extracţia mineralelor şi activităţilor forestiere. Camelia Chitul reliefează că angajatorii datorează, pentru asigurarea salariaţilor la accidente de muncă şi boli profesionale, între 0,15 şi 0,85 % din suma veniturilor brute realizate lunar, proporţional cu gradul de risc al activităţii.  Casa Judeţeană de Pensii Suceava preia, de asemenea, cheltuielile legate de reabilitarea medicală în situaţia în care un accident de muncă se petrece - respectiv dacă o persoană, indiferent de unde provine, se îmbolnăveşte profesional - pe raza judeţului. „În funcţie de gravitate, dacă persoana asigurată necesită proteză, prin Casa de Pensii se acordă această prestaţie, cu suportarea tuturor cheltuielilor legate de întreţinerea protezei, pe toată durata vieţii”, precizează şefa CJP Suceava, menţionând că documentele prin care se solicita acordarea de proteze sunt expediate către Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Pe de altă parte, în cazul unui accident de muncă mortal, Casa de Pensii plăteşte urmaşilor o despăgubire la nivelul a 4 salarii medii brute, cele 8 desdăunări din 2012 fiind în valoare totală de 99.296 de lei. O persoană care a suferit un accident de muncă sau o îmbolnăvire profesională, prin care i se reduce capacitatea de muncă, beneficiază de compensaţii în valoare de până la 12 salarii medii brute, anul trecut achitându-se, cu acest titlu, 44.317 de lei. „Casa de Pensii, având calitatea de asigurător, va prelua toate cheltuielile pentru sucevenii care lucrează în statele UE. Atunci când un salariat al unui angajator român detaşat în străinătate suferă un accident de muncă sau o îmbolnăvire profesională, Casa va deconta prestaţiile medicale, indemnizaţiile, protezele, compensaţiile etc, în funcţie de situaţie”, explică Camelia Chitul, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava.