10 ianuarie 2012

În prima zi a noului an fiscal,
Sucevenii au stat la coadă pentru a-şi plăti dările 
·        Cei mai conştiincioşi contribuabili sunt vârstnicii, care plătesc pentru a-şi lua de o grijă sau ca să beneficieze de reducerea de 10% acordată la achitarea integrală anticipată
Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de suceveni s-au aşezat la coadă pentru a achita impozitele şi taxele locale.  După actualizarea datelor din sistemul informatic, ziua de 9 ianuarie  a fost prima în care s-au putut plăti dările pe 2012, la ghişeele Primăriei prezentându-se în special vârstnicii, care, după cum se ştie, sunt cei mai conştiincioşi contribuabili. Din obişnuinţă, mulţi dintre aceştia se prezintă la fiecare început an pentru a-şi onora obligaţiile, alţii, însă, vor să beneficieze şi de reducerea cu 10% aplicată în cazul achitării anticipate integrale a impozitelor şi taxelor locale. Pe de altă, parte, buluceala fost accentuată şi de prezenţa sucevenilor care, zilnic, vin să plătească alte taxe, mai puţin cele pe clădiri şi terenuri.     
Unul dintre pensionarii harnici, Traian Logigan, ne-a declarat că nu a venit neapărat cu gândul de prinde bonificaţia amintită, ci, mai degrabă, pentru a scăpa „de o grijă”. El  mai spus că, în condiţiile în care, în 2011, nu au crescut, impozitele pe proprietate percepute de administraţia locală sunt suportabile şi relativ uşor de achitat. Un alt plătitor pensionar a ţinut să precizeze că, din economiile făcute din „pensioară” - chiar dacă au fost şi Sărbătorile - s-a hotărât să profite de reducerea de 10%, care, deşi mică, „este mai bună decât nimic”.  „Am venit să plătesc, pentru că s-ar putea să cheltuiesc banii şi, după aceea, nu mai am de unde da”,  a subliniat Nicolae Cojocar.
Primarul Ion Lungu declarat că ghişeele executivului sunt deschise între orele 8.00 şi 16.00, iar dacă solicitările o vor impune, programul ar putea fi prelungit. „Vom putea programul atât de mult cât se va putea, astfel încât niciun contribuabil să nu plece acasă fără a-şi plăti impozitele şi taxele locale”, a explicat edilul şef, adăugând că plata se poate face şi cu cardul sau on line. Ion Lungu  a reamintit că impozitele şi taxele pe clădiri pentru persoane fizice nu au mai fost majorate de 6 ani şi că populaţia se poate bucura de o bonificaţie de 10% la achitarea integrală, cu anticipaţie, până la data de 31 martie a anului fiscal. De aceeaşi reducere vor avea parte şi agenţii  economici,  anul trecut persoanelor juridice rezervându-li-se o deducere de doar 5%. Tot, de la 1 ianuarie 2012, dacă o persoană fizică are în proprietate mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, şi care nu sunt închiriate, impozitul se majorează cu 15% pentru cel primul imobil în afara celui de domiciliu, cu 50% pentru cel de al doilea, 75% la cel de al treilea şi cu 100% pentru al patrulea şi următoarele imobile.