12 ianuarie 2012

Pericol de epidemie de rabie!
A doua vulpe turbată, descoperită pe  raza municipiului Suceava
·        Contactul cu câinii şi pisicile fără stăpân, cu alte animale domestice, dar şi cu oamenii, „ar putea avea urmări deosebit de grave în transmiterea infecţiei cu virusul rabiei”, avertizează şeful DSVSA, Petre Dulgheru
Al doilea caz de rabie înregistrat în municipiul Suceava a fost semnalat la o vulpe găsită moartă în Lunca Sucevei, lângă adăpostul pentru câinii comunitari ai Primăriei, anunţă dr. Petrea DUlgheru, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Şeful DSVSA relatează că un apel la Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă a semnalat prezenţa unui cadavru de vulpe în zona amintită.  Sesizarea s-a confirmat, leşul fiind ridicat şi  dus la Laboratorul Sanitar Veterinar Suceava. În urma examenelor specifice, s-a concluzionat că vulpea este pozitivă la rabie. „Au fost instituite măsurile legale care se impun, s-a efectuat o anchetă epidemiologică şi s-a întocmit un program de combatere a bolii. Reamintim tuturor cetăţenilor că au obligaţia de a informa  de urgenţă DSVSA sau orice medic veterinar care deserveşte zona, atunci când se constată prezenţa unor vulpi sau a câinilor şi pisicilor care pot fi suspecte de turbare”, relevă directorul executiv la DSVSA.  
Petrea Dulgheru accentuează că acelaşi lucru este valabil şi în cazul animalelor sălbatice care pot proveni din zona silvatică din preajma municipiului Suceava. Măsura de precauţie este menită să prevină contactul sălbăticiunilor cu câinii şi pisicile fără stăpân, cu alte animale domestice, dar şi cu oamenii, „fapt care ar putea avea urmări deosebit de grave în transmiterea infecţiei cu virusul rabiei”. Reamintim că pe 29 decembrie 2011, o vulpe care se plimba pin Suceava a fost capturată pe Aleea Zorilor. Animalul, ţinut într-o cuşcă,  a sucombat pe 2 ianuarie 2012, analizele relevând că acesta a fost bolnav de rabie.
Prezenţa vulpilor turbate în Suceava  este un fenomen deosebit de periculos.   Pe străzile municipiului reşedinţă îşi duc veacul aproape 1500 de câini şi pisici fără stăpân, contactul acestora cu vulpile infestate putând duce la izbucnirea unei epidemii de rabie.