23 ianuarie 2012


21 de ani de reformă funciară post-revoluţionară
·        Din 273.187 de cereri înaintate până în 2005, aproape 98.000 au fost invalidate
·        Peste 8.600 de hectare fac obiectul litigiilor afalte pe rolul instanţelor
 La 21 de ani de la iniţierea reformei funciare post-ceauşiste, aplicarea legilor proprietăţii continuă. Procedurile se desfăşoară cu dificultate, multora dintre foştii proprietari încă nu li s-a constituit sau reconstituit dreptul de proprietate, iar o bună parte a acestora îşi caută dreptatea în instanţă. Relevantă din acest punct de vedere este redarea vocaţiei succesorale persoanelor care, înainte de 1989, nu aveau dreptul de a moşteni terenuri agricole, începând cu la Legea nr. 18/1991 a fondului funciar şi continuând cu modificările succesive aduse acesteia.
·        Comisiile locale nu au întocmit documentaţia pentru emiterea a 8.707 titlurilor de proprietate
Conform unei situaţii a Prefecturii de la finele lui noiembrie 2011, în baza Legii nr. 18/1991 şi  Legii nr. 1/2000, deci până la apariţia Legii nr. 247/2005, cunoscută şi ca Legea Flutur, în judeţul Suceava fuseseră depuse 273.187 de cereri, toate fiind soluţionate la nivelul comisiilor locale.  În schimb, până la data la care facem referire, Comisia judeţeană pentru aplicarea legilor fondului funciar a emis hotărâri de validare în cazul a 172.545 de solicitări, 2.667 de documentaţii fiind invalidate. Pentru diferenţa de 94.975 de solicitări nu s-au emis hotărâri, întrucât acestea primit decizii de invalidare la nivelul comisiilor locale de fond funciar, hotărârile în cauză nefiind contestate. Comisia Judeţeană a dat şi 205 hotărâri pentru acordarea de despăgubiri, acestea din urmă vizând terenurile validate în baza actelor normative anterioare Legii nr. 247/2005, suprafeţe care, în condiţiile de atunci, nu puteau fi puse în posesie.  Deşi sunt validate de Comisia judeţeană, în cazul a 1.771 de cereri depuse, inclusiv potrivit Legii nr. 247/2005, comisiile locale încă nu au reuşit să-i pună în posesie pe cei îndreptăţiţi. Pe de altă parte, deşi punerea în posesie a fost operată, autorităţile comunale, orăşeneşti şi municipale nu au întocmit documentaţia pentru emiterea a 8.707 titlurilor de proprietate. Conform raportului Prefecturii, în vederea „împroprietăririi” celor 1771 de revendicatori cu dosarele validate, la dispoziţia administraţiilor locale există 20.452 de hectare de terenuri, alte 8.665 de hectare reprezentând suprafeţe aflate în litigiu.  În prezent, Comisia judeţeană care funcţionează pe lângă Prefectură are în curs de validare 524 de cereri înaintate în baza Legii nr. 247/2005, acestea provenind de la comisiile locale.  
·        Direcţia Silvică Suceava nu a avut calitate procesuală în dosarele în care dreptul de proprietate a fost reconstituit prin hotărâri judecătoreşti
Cauzele întârzierii aplicării legilor fondului funciar sunt multiple,  în cazul terenurilor forestiere „refuzându-se predarea unor terenuri către deţinători”. Printre motivele invocate în sprijinul acestei atitudini se numără, potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Monica Tătaru, şi acela că Direcţia Silvică Suceava, în calitate de reprezentant al Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsliva”, nu a avut calitate procesuală în dosarele în care dreptul de proprietate a fost reconstituit prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. De asemenea, puse în vedere sunt existenţa unor schimburi de terenuri, caz  în care solicitantul nu este îndreptăţit la reconstituirea dreptului de proprietate, dar şi inexistenţa, în amenajamentul silvic a suprafeţelor revendicate. Totodată, în cazul suprafeţelor cu vegetaţie forestieră situate pe raza administrativ-teritorială a unor localităţi învecinate şi care se află în administrarea a mai multor ocoale silvice, nu s-a procedat la o delimitare clară, astfel încât suprafeţele să fie predate pe fiecare ocol în parte. De asemenea, pentru terenurile cu destinaţia de „luncă”, există neconcordanţe între planurile parcelare şi amenajamentele silvice, acestea aflându-se la limita cursurilor de apă. Nu în cele din urmă, de menţionat este faptul că suprafeţele cu vegetaţie forestierǎ, reconstituite persoanelor fizice prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, sunt revendicate în instanţa de Fundaţia  Fondului  Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. „S-a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Regiei Naţionale a Pădurilor să ne pună la dispoziţie o suprafaţă de 5000 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră, din pădurea care a aparţinut Prinţului Nicolae, de circa 40.000  de hectare, şi care a fost solicitată de Alteţa Sa Regală Paul de România. Cererea Alteţei Sale a fost respinsă de către Comisia judeţeană de fond funciar Suceava ,printr-o hotărâre care a fost menţinută de către instanţa de judecată”, subliniază Monica Tătaru, adăugând că sentinţa civilă este definitivă şi irevocabilă, iar terenul poate fi pus la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar, în vederea punerii în posesie a altor persoane îndreptăţite.
·        Documentaţiile nu au fost întocmite corect, fiind returnate înspre completare
În ceea ce priveşte terenurile agricole, chiar şi pentru localităţile care au raportat finalizarea aplicării Legii nr. 247/2005 şi care au înaintat toate cererile spre validare, se constată o tergiversare a soluţionării lor. „Documentaţiile nu au fost întocmite corect, fapt care generează returnarea lor spre completare, la comisiile locale”, reliefează purtătorul de cuvânt al Prefecturii. Punerile în posesie au suferit întârzieri din cauza existenţei situaţiilor litigioase;  modificărilor de amplasamente; ocupării legale a vechiului amplasament şi refuzarea amplasamentului oferit de comisia locală;  imposibilităţii identificării terenului pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate prin hotărâri judecătoreşti; lipsei terenului rezervă la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar, precum şi din cauza refuzului beneficiarilor de a întocmi planuri de situaţie conform normelor din domeniul cadastral. Pe lângă toate acestea, Monica Tătaru  reliefează că, pe teritoriul judeţului, Agenţia Domeniilor Statului nu mai dispune de terenuri care ar putea fi puse la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar. Un aspect deosebit întâlnit în judeţul Suceava, este acela al persoanelor care au deţinut terenuri agricole şi care parcele sunt ocupate de amenajări piscicole sau hidrotehnice cu caracter de protecţie. Într-o asemenea situaţie se regăsesc 1.723 de cetăţeni din 11 localităţi ale judeţului Suceava, aceştia revendicând o suprafaţă totală de  694,24 de hectare de terenuri agricole.