10 ianuarie 2012

Gestionarea câinilor fără stăpân trebuie să se facă în conformitate cu normele europene
·        Ştim foarte bine ce se întâmplă în Europa, unde cetăţenii fac şi închisoare pentru molestarea unui animal”, declară Doiniţa Cocriş, preşedintele „Pro Anima”
Diriguitorilor asociaţiilor de proprietari din municipiul Suceava li s-a cerut ieri, în cadrul întâlnirii lunare cu conducerea Primăriei, să sondeze pe suceveni în legătură cu variantele de  gestionare a caninelor vagabonde. Chestionarul cuprinde 3 întrebări, acestea referindu-se la variantele de capturare, sterilizare şi menţinere a animalelor în padocuri; prinderea, castrarea şi retrimiterea pe străzi a lor, precum şi la cea de eutanasiere a câinilor periculoşi, agresivi sau bolnavi incurabil. Primarul Ion Lungu a precizat că la aceste întrebări sucevenii vor răspunde cu prilejul adunărilor generale ale asociaţiilor de proprietari, care vor fi ţinute în perioada următoare.         
Participantă la întâlnire, Doiniţa Cocriş, preşedintele Asociaţiei de Protecţie a Animalelor „Pro anima”, consilier local, spune că a fost informată despre proiectul de hotărâre de Consiliul Local privind  gestionarea câinilor fără stăpân, opinând că această problemă ar putea fi  rezolvată în condiţiile în care numărul maidanezilor ar rămâne constant. Impedimentul îl constituie, însă, aducerea şi abandonarea de animale de la gospodăriile individuale din oraş, din localităţile limitrofe Sucevei sau chiar şi din judeţele vecine. În acest condiţii, o soluţie ar fi şi aprobarea unui act normativ care să impună obligaţia sterilizării câinilor de la curţi.  Doiniţa Cocriş a arătat că Asociaţia pe care o conduce este dispusă să participe gestionarea maidanezilor, la fel ca şi în prezent, cu un medic, medicamente, hrană şi îngrijitori.  Consilierul local a remarcat că  există suceveni care vor ca animalele fără stăpân să fie luate şi ţinute în adăposturi speciale, puţini dintre locuitori urbei reşedinţă pronunţându-se pentru omorârea acestora.  Cocriş a mai opinat că animalele de talie mică şi foarte mică ar putea să rămână pe lângă blocuri. „Trebuie să rezolvăm această problemă conform normelor europene, pentru că nu ne putem permite să ucidem sau să schilodim câinii fără stăpân.  Ştim foarte bine ce se întâmplă în Europa, unde cetăţenii fac şi închisoare pentru molestarea unui animal”, a pus în vedere Doiniţa Cocriş, preşedintele „Pro Anima”, calificând  cele 3 întrebări cu care va fi sondată opinia publică drept „legale şi de bun simţ”. Primăria are un adăpost cu 1500 de maidanezi în Lunca Sucevei, încă tot pe atâţia fiind liberi pe străzile oraşului. În proiectul de buget pe acest an sunt prinse fonduri pentru amenajarea unei noi locaţii cu această destinaţie, cel mai probabil tot pe malul râului Suceava.