08 ianuarie 2012

Din cauza co-paticipării prea mari a primăriilor,
Banii guvernamentali pentru termoficare au rămas necheltuiţi
·        „Există o intenţie de modificare a legii, în aşa fel încât autorităţile locale să participe cu 10%, iar statul să asigure 90%”, declară primarul Ion Lungu
Fondurile din Programul guvernamental „Termoficare 2009-2015” nu au putut fi cheltuiţi din cauza cotei prea mari de participare financiară care revenea primăriilor, susţine edilul şef al municipiului Suceava, Ion Lungu. Acesta spune că, în consecinţă, în 2011, administraţia suceveană a reuşit să facă prea puţin pe linia reabilitării reţelelor şi modernizării punctelor termice. Primarul de Suceava şi-a pus speranţa în micşorarea co-participării cu fonduri de la bugetul local, mai ales că există deja o intenţie de alocare, de la centru, a 90% din valoarea lucrărilor. „Ne dorim să continuăm procesul de reabilitare a reţelelor termice, pentru că, din păcate, în 2011 am făcut destul de puţin.  Nu este numai cazul nostru, nici la nivel de ţară nu   s-a reuşit consumarea banilor, deoarece aşa cum este astăzi programul guvernamental, autorităţile locale trebuie să vină cu 40% din finanţare, iar statul asigură 60%. În urma discuţiilor avute la ministerul Administraţie şi Internelor, există o intenţie de modificare a legii, în aşa fel încât autorităţile locale să participe cu 10%, iar statul să dea 90%”, a reliefat Lungu, adăugând că intervenţii în acest sens au fost făcute de Asociaţia Municipiilor din România(AMR).
Până acum, în Suceava au fost modernizate 19 puncte termice din totalul celor 50 existente pe raza urbei reşedinţă de judeţ. În 2010, municipiul Suceava a fost pe locul I în ţară la sumele luate în baza Programului „Termoficare”, respectiv 8 milioane de euro. O realizare administraţiei locale este şi dispeceratul de monitorizare a punctelor termice modernizate din capitala de judeţ, obiectivul ridicat în Zamca permiţând supravegherea de la distanţă şi detectarea în timp real a avariilor apărute în sistem. „Noi avem depuse proiecte şi încercăm să atragem sume cât mai mari pentru continuarea modernizării punctelor termice şi reţelelor de transport şi distribuţie din municipiu”,  a declarat primarul Ion Lungu.